Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Apoteken kan hjälpa till att skapa en ny fullmakt”

Snart förfaller många apoteksfullmakter, varnar E-hälsomyndigheten. Men det går enkelt att skapa en ny, något som apotekspersonal kan hjälpa till med.

Den sista giltighetsdagen för många fullmakter för apoteksärenden är den 1 juni 2024, vilket beror på en lag som kom 2020 och som gjorde att en apoteksfullmakt gäller i längst fyra år. De fullmakter som redan fanns fick då en fyraårig giltighetstid.

— Det går inte att förlänga giltighetstiden för en befintlig fullmakt. När en fullmakt blir ogiltig måste fullmaktsgivaren därför ge ombudet en ny fullmakt, säger Ewa Karlsson, farmaceutisk utredare på E‑hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Men för den som även i fortsättningen vill ha hjälp med att utföra sina apoteksärenden är det enkelt att skapa en ny fullmakt, något som apoteken kan hjälpa till med.

— Apoteken kan hjälpa till med att skapa en ny fullmakt. Apotekspersonalen kan även kontrollera vilka fullmakter du har i dag och hur länge de gäller. Det går lika bra med ett fysiskt apotek på stan som med apotekens e‑handel, säger Ewa Karlsson i pressmeddelandet.

Mest läst