Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedels­verket på turné till landets alla 21 regioner

Regelverket för generiskt utbyte och större befogenheter till farmaceuter på apotek att byta och bryta förpackningar. Det är två av de ämnen som diskuteras när Läkemedelsverket åker på turné.

Våren 2023 besökte Läkemedelsverket de sex sjukvårdsregionerna, under 2024 är planen att alla 21 regioner ska besökas. Målet är att, förutom att skapa aktiva nätverk, ge regionerna självklara och enkla ingångar till Läkemedelsverket där det är möjligt att utbyta angelägen information och föra dialog på ett enkelt och snabbt sätt.

Först stopp på turnén var region Uppsala den 22 februari.

— I Uppsala konstaterade vi bland annat att det är en utmaning att trycka pappersrecept, som nu för tiden framför allt används vid driftsavbrott. Det är rimligare att kravet på streckkod för förskrivarkoden avvecklas, säger direktör Veronica Arthurson i ett pressmeddelande.

— Vi diskuterade också regelverket för generiskt utbyte och behovet av att ge större befogenheter till farmaceuter på apotek att byta och bryta förpackningar. Vi pratade om vikten av att förenkla rapportering av misstänkta biverkningar och att vi i framtiden gärna ser att Läkemedelsverket har direkt tillgång till vårdens journalföring och kan plocka upp signaler om misstänkta biverkningar direkt därifrån, säger Veronica Arthurson.

På mötena deltar förutom Veronica Arthurson även Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson och chefsläkare Torbjörn Söderström.

Mest läst