Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stor it-attack mot apotek i USA

Flera apotek i USA har inte kunnat hantera recept till följd av en it-attacken, vilket har gjort att kunderna tvingats betala dyrt för sina läkemedel.

Det är det amerikanska bolaget Change Healthcare som drabbats av en it-attack, som har gjort att de tvingats stänga ned flera av sina system. Det har i sin tur gjort att många apotek haft svårt att hantera recept, rapporterar The Register, någon som Omni var först att berätta om.

Problemen ska ha börjat redan under onsdagen för att sedan förvärrats.

Apoteken använder bland annat Change Healthcare för att kontrollera om kundernas försäkringar täcker det läkemedel som de vill ta ut.

It-attacken har därför gjort att många kunder tvingats betala hela summan för sitt läkemedel. En del kunder har inte heller kunnat plocka ut sina läkemedel alls eftersom apoteken inte kunnat se recepten i systemet.

“Företaget arbetar hårt för att återställa systemen och återuppta normal drift så snart som möjligt, men kan inte uppskatta varaktigheten eller omfattningen av avbrottet i nuläget,” skriver Change Healthcare i ett uttalande, enligt The Register.

Mest läst