Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här finns pengar att få för farmaceuter – sök stipendier

Om du har funderat på att söka stipendium är det hög tid att göra det. För vissa går ansökningstiden ut redan den 15 februari.

Kan du, ditt lärosäte eller din arbetsplats inte finansiera din kompetensutveckling eller forskning finns det mängder av stipendier att söka.

Ibland är konkurrensen hård men med en välskriven stipendieansökan ökar du dina chanser. Det är också viktigt att göra en del förarbete och ta reda på till vem eller vilka stipendiet delas ut, vilka kriterier som krävs att du uppfyller såsom om det är personer verksamma inom en specifik bransch, personlig ekonomi eller boende i en särskild del av landet och när sista ansökningsdag är.

Farmacevtiska studentkåren i Uppsala tipsar exempelvis om en rad olika stipendier som man kan söka både från nationerna och Uppsala universitet. Där är ansökan för de flesta öppen men några av dem stänger redan den 15 februari.

Här finns stipendier för studenter på grundnivå och avancerad nivå, för doktorander och forskare samt stipendier för resor och utlandsstudier.

Apotekarsocieteten delar varje år ut en rad stipendier från olika stiftelser. Där finns bland annat stipendier att söka för forskning såsom från Elisabeth och Alfred Ahlqvists stiftelse samt Apotekarsocietetens stipendiestiftelse för vetenskaplig forskning.

Eller stipendier för fort- och vidareutbildning såsom Apotekarsocietetens stipendiestiftelse för farmaceutisk utbildning och Apotekare Otto Hedströms stiftelse.

Samt bidrag till behövande såsom Apotekare Carl Gustaf och Lilly Lennhoffs stiftelse.

Farmaceuter utan gränsers styrelse kommer under 2024 utlysa Nippe-stipendiet igen efter en kortare paus. Nils-Olof ”Nippe” Strandqvist var Fug:s grundare och första ordförande som under sitt liv betydde mycket för utvecklingen av farmacin i Sverige och världen.

Sveriges Farmaceuter förvaltar två stiftelser som delar ut stipendier både till behövande farmaceuter, och för att främja vetenskapliga studier inom farmacin.

Dels stiftelsen Sveriges Farmacevtiska Sällskap som har som huvudsakligt ändamål att “främja vetenskaplig forskning och undervisnings- eller studieverksamhet inom farmacins område samt främja sammanhållningen mellan farmacevter nationellt och internationellt”.

Dels stiftelsen Nils och Karin Brunius fond. För att kunna söka måste man vara behövande samt gammal eller sjuk. Behövande är man om man har en årsinkomst under 220 000 kronor per år enligt Skatteverket.

Företaget Galencia har satt upp ett stipendie riktat mot apotekare för att hedra en av sina medarbetare, Nils-Olof Lindberg. Den sökande ska ha en pågående eller avslutad farmaceututbildning i Sverige inom området galenisk farmaci, och gärna ha en lokal anknytning till Skåne.

Mest läst