Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoex gör it-system till sjukhus­­apotek i Örebro

Läkemedelsleverantören Apoex kommer att förse sjukhusapoteken i Region Örebro län med ett nytt it-system för läkemedelshantering, som bland annat byggts i samarbete med företagets egna farmaceuter.

It-systemet Aposuite byggdes av Apoex när de själva inte hittade några bra system på marknaden som passade deras behov.

— Vi efterfrågade en helt digitaliserad läkemedelsprocess. Hade vi hittat något hade vi köpt det istället för att bygga vår egen plattform. Men nu tar vi alltså den, som vi använt i flera år och vet fungerar, och erbjuder den till kunderna, säger John Patrick Berlips, läkare och en av grundarna till Apoex, och fortsätter:

— Det är ett system som är helt skräddarsytt för svenska sjukhusapotek och det gör det lättare för dem att använda.

Systemet har byggts i samarbete med företagets egna farmaceuter.

— Vi byggde Aposuite för att våra 250 farmaceuter behövde vettiga arbetsredskap i takt med att vi började tillhandahålla fler tjänster till regionerna som vi levererade läkemedel och förbrukningsmaterial till. Farmaceuterna har varit delaktiga genom att berätta vad i systemet som fungerar respektive inte fungerar för dem när de jobbar. Så nu ger vi samma sak till Örebro, säger John Patrick Berlips.

Avtalet är på sex år med option om upp till fem års förlängning. Systemet ska vara igång i september i år.

Hur känns det?

— Vi är såklart glada att vi har vunnit upphandlingen med Örebro, ett kul utfall för oss eftersom vi har jobbat för det under en lång tid. Vi tror och hoppas att det här innebär att sjukhusapoteken får mer effektiva processer, precis som vi fick en mer effektiv verksamhet av att använda det, säger John Patrick Berlips.

Örebro län valde Aposuite eftersom man menar att det uppfyller regionens krav på en heltäckande lösning

— Aposuite uppfyller dessutom alla hårda krav för regelefterlevnad. Vi är övertygade om att systemet kommer att hjälpa oss att förbättra vår läkemedelshantering och ge våra patienter den bästa möjliga vården och kostnadseffektiv läkemedelshantering, säger Erik Fredholm, projektledare för implementationen på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Mest läst