Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Hur du övervinner det största hindret mellan dig och ditt drömjobb”

Jag hoppas att det här blogginlägget kan inspirera och vägleda dig som vill hitta din passion eller drömjobb. Jag vill betona att det måste komma inifrån. Du behöver göra den utmanande självupptäcksresan om du inte redan har gjort det, skriver Susanne Kunda.

I skrivande stund pågår en snöstorm utanför. Snöflingorna yr i olika riktningar när vinden viner runt huset. Det påminner mig om den inre storm som brukade bryta ut varje gång jag reflekterade över mitt karriärval. Tankarna väckte frustration och sorg. Har jag valt fel? Jag tystade min inre röst så pass länge att jag knappt kunde höra den längre. Trots detta gav jag inte upp och fortsatte jakten på drömjobbet.

Jag tystade min inre röst så länge att jag knappt kunde höra den längre

Misstaget jag gjorde var att jag höll mig innanför boxen ett tag, och sökte endast bland de jobb som en apotekare traditionellt sett skulle ha. Ett karriärbyte var inte ett alternativ för mig då jag dels redan hade en värdefull examen, dels hade jag ingen lust att gå tillbaka till skolbänken. Särskilt inte efter en tuff och lång apotekarutbildning. Men den sorgligaste tanken var att ett karriärbyte skulle betyda att allt mitt hårda arbete, all svett och tårar, varit förgäves. Trots att jag tyckte att jag hade fel jobb brann mitt intresse för hälsa och farmaci lika starkt som alltid. Jag har också alltid vetat att jag älskar att skriva. Det var dock något jag hade lagt åt sidan under många år, då jag inte visste hur det skulle kunna leda till jobb.

Det viktigaste tipset var att ta kontakt med Svensk Farmacis chefredaktör – och resten är historia

En dag bestämde jag mig för att göra ett sista försök att hitta rätt inom mitt yrke, och den inre stormen ledde mig till Sveriges Farmaceuters professionsutveckling. Där fick jag tipset att lyssna på inspirerande föreläsningar om karriärutveckling. Många föreläsare var apotekare i grunden men hade hittat nya vägar inom hälsa och medicin. Det var ögonöppnande och visade på karriärmöjligheter jag inte kände till. Det viktigaste tipset jag fick var dock att ta kontakt med Svensk Farmacis chefredaktör – de sökte nämligen en bloggare. Även om jag egentligen var ute efter ett heltidsjobb tog jag chansen, och resten är historia.

Jag började som bloggare i slutet på 2021. Att skriva för Svensk Farmaci gav mig inte bara självförverkligande och möjligheten att dela med mig av mina erfarenheter utan också att utforska och utveckla min förmåga att kommunicera olika budskap. Mina bloggtexter genererade mycket reaktioner på sociala medier och jag fick återkommande beröm från chefredaktören för mina texter, som tydligen resulterade i höga läsarsiffror. Det var någonstans där som jag förstod att jag hade en talang, och jag hade inte tänkt låta den gå till spillo. Än idag blir jag extatisk när mina texter publiceras, det är en obeskrivlig känsla.

Jag hade ingen aning om att bloggandet skulle öppna nya dörrar för mig. Jag behövde varken överge min dyrbara apotekarexamen eller börja om från början med ett nytt yrke. Istället kunde jag kombinera mina apotekarkunskaper med mina kommunikationstalanger, och med lite vidareutbildning skapade jag mig en ny karriär inom marknadsföring; medicinsk copywriter. Jag har fortfarande en bit att gå, men det känns som att jag äntligen hittat rätt.

Dålig självkännedom är det största hindret som står mellan dig och ditt drömjobb

Vi har alla säkert hört det någon gång, att vi ska följa våra intressen och passioner för att hitta rätt jobb. Att pengar och status är mindre viktiga när man har en meningsfull och tillfredställande karriär. Idag vet jag att det stämmer, åtminstone för mig. Jag hoppas att det här blogginlägget kan inspirera och vägleda dig som vill hitta din passion eller drömjobb. Jag vill betona att det måste komma inifrån. Du behöver alltså göra den utmanande självupptäcksresan om du inte redan har gjort det. Enligt min erfarenhet är dålig självkännedom det största hindret som står mellan dig och ditt drömjobb.

Mest läst