Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Arbetsmiljön är avgörande för våra liv”

Att vi ska må bra på jobbet, för att kunna må bra utanför det, kan ses som en självklarhet. Men det är det inte. Medarbetarna är ett företags största tillgång, och när kompetensförsörjningen är en av de stora frågorna för alla i branschen kan arbetsmiljön vara avgörande. Det skriver Svensk Farmacis chefredaktör Erik Pettersson i sin ledare.

Enligt Pensionsmyndigheten är den genomsnittliga inträdesåldern i arbetskraften 22,2 år.

Utträdesåldern var 64,2 år.

Däremellan 42 år.

42 år då vi går till jobbet med allt vad det innebär med gemenskap, engagemang, kunskap, driv, glädje och i bästa fall självförverkligande.

Men också med långa dagar, slit, stress, press, prestationsångest, tunga perioder, känslan av att befinna sig i ett ekorrhjul och i sämsta fall känslan av att känna sig förbisedd.

För vissa farmaceuter får vi lägga till en ökade utsatthet med hot, hat och våld.

Det ska sedan kombineras med allas våra livspussel med återhämtning, egen tid, vänner, familj, lämningar och hämtningar, vara en bra och närvarande förälder, vara en bra och närvarande partner.

Att vi därför ska må bra på jobbet, för att kunna må bra utanför det, kan ses som en självklarhet.

Men det är det inte.

Arbetsmiljön måste fungera på alla sätt. Fysiskt och psykiskt, riskerna för ohälsa och skador måste minimeras, men även den sociala hållbarheten måste sättas i centrum.

Allt detta gör arbetsmiljön så viktig, den berör så många. När vi på Svensk Farmaci tar upp frågor kring arbetsmiljö är de artiklarna några av dem som flest av er läser, och flest av er regerar på i sociala medier.

Svensk Handels trygghetsbarometer visade att nästan hälften av apoteken utsattes återkommande för brott förra året. Men hur det ser ut för apotekens utsatthet 2023 finns inga siffror på för i år deltar inga apotek i trygghetsbarometern.

Enligt Lisa Regnér på Kronans Apotek har de ”valt att inte delta då vi inte vill diskutera den frågan i media”.

Jag tror tvärtom att vi måste diskutera de frågorna, och uppmärksamma dem.

Arbetsmiljön påverkar oss i hög grad. Medarbetarna är ett företags största tillgång, och när kompetensförsörjningen är en av de stora frågorna för alla i branschen kan arbetsmiljön vara avgörande.

Medarbetare som trivs på jobbet känner lojalitet sina kollegor, till arbetsgivaren och till sina kunder och stannar kvar.

 Arbetsmiljön gör oss till de vi är.

I mitt huvud just nu…

  • Även i år är de som bedriver kollektivtrafik, särskilt den spårburna, lika överraskade över att det kommer snö i vårt land.
  • OLW:s ”Gissa smaken”- chips har visat sig smaka julskinka. Är julskinka en smak?
  • Min jul blev annorlunda än alla andra tidigare jular. På ett bra sätt.

Mest läst