Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi måste få folk att förstå vad vi gör”

Kathrin Svensson är Årets Farmaci­student 2023 och tilldelas utmärkelsen bland annat för sitt engagemang att lyfta farmacistudenternas röst.

Vid sidan av studierna arbetar Kathrin Svensson som receptarie på Kronans Apotek i Birsta, norr om Sundsvall.

Kathrin Svensson är stolt och glad där hon sitter i sitt hem i Sundsvall. Sveriges Farmaceuters förbundsstyrelse har enhälligt beslutat att utse henne till Årets Farmacistudent 2023. 

Hon får utmärkelsen bland annat för sitt engagemang för att lyfta studenternas röst i förbundet och för sitt arbete för att stärka synen på farmaceutens roll – både kundernas och de som funderar på att söka utbildningen.

Det var Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter, som gav henne beskedet – men Kathrin Svensson trodde först att samtalet gällde något annat.

— Först när jag såg telefonnumret och såg att det var från Sveriges farmaceuter så trodde jag att det var en enkätundersökning. Så när hon berättade att jag blivit utsedd till Årets Farmacistudent blev jag väldigt överraskad och väldigt glad, säger Kathrin Svensson.

— Det är andra som sett mitt arbete – som jag inte själv tänkt på som arbete – och som tycker att jag har gjort något bra. Jag har fått möjligheten att få vara tydlig och visa vad vi gör som farmaceuter och farmacistudenter.

När Kathrin Svensson upptäckte apotekar­programmet bestämde hon sig ganska snabbt för att det var läkemedelsspecialist hon ville bli. 

— Jag tyckte om alla ämnen när jag gick på natur på gymnasiet men framför allt fysik, biologi och kemi. Min biologi- och kemilärare tipsade mig om en inspirationshelg i Uppsala. Det liknar ganska mycket Framtidsfarmceuterna (en inspirationshelg som anordnas av förbundets studentsektion för studentmedlemmar i Sveriges Farmaceuter sedan 2017, reds. anm.) fast för gymnasieelever. Jag åkte dit och träffade farmacistudenter, yrkesverksamma och forskare. Jag tyckte det verkade intressant med hur kroppen och läkemedel fungerar. Så när jag kom hem från den helgen hade jag bestämt mig för att söka till apotekarprogrammet som är forskningsförberedande och ger många möjligheter.

Men Kathrin Svensson valde att inte studera i Uppsala utan i Umeå av framför allt två anledningar: dels finns där möjlighet till distansundervisning, dels kan du som student på apotekarprogrammet där ta ut en receptarieexamen efter tre år.

När jag gick i gymnasiet deltog jag i en inspirations­­helg, och idag är jag här. Det visar hur viktigt det är att hålla informationsevent om farmaciutbildningarna.

Kathrin Svensson 

— Nu går jag nionde terminen och det känns fortfarande helt rätt. Jag kommer skriva mitt examensarbete och göra praktik, sedan tar jag min masterexamen till våren 2024. Examensarbetet undersöker potentiellt olämpliga läkemedel bland äldre personer med kognitiv sjukdom, det vill säga demenssjukdomar.

Som om det inte vore nog för att fylla dagarna arbetar hon däremellan som receptarie på Kronans Apotek i Birsta, norr om Sundsvall. Hon trivs med att få hjälpa andra människor. Förutom att se till att kunderna får all information de behöver för att kunna ta sina läkemedel på rätt sätt och förstå hur de fungerar, har hon även administrativa uppgifter.

— Det kan handla om lagerarbete som exempelvis hållbarhet, om att beställa licenspreparat från andra länder, eller extemporeläkemedel från APL som tillverkas för en enskild patient. Ordet – Ex tempore (para´tus) – är latin och betyder ”(beredd) för tillfället”, det vill säga en läkemedelsberedning tillverkas speciellt för en patient vid ett tillfälle. Licenspreparat är läkemedel som läkare ansökt om att få ta in från ett annat land för en enskild patient vars behov ej kan tillgodoses med redan godkända läkemedel i Sverige.

Kathrin Svensson 

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma och pappa.

Bor: Sundsvall.

Intressen: Musik, kommunikation, skrivande och språk. Kan fyra språk: svenska, engelska, spanska och arabiska. Skriver bloggtexter för Svensk Farmaci och sitter med i styrelsen för Sveriges Farmaceuter studentsektion.

Senast lästa bok: ”Jordens smartaste ord: Språkliga gåtor och mänskligt tänkt” av Fredrik Lindström.

Du har fått priset för att du är en röst för farmaceuterna, ett yrke där det råder brist på personal. Hur ska du få fler att välja den här karriären?

— När jag gick i gymnasiet deltog jag i en inspirationshelg, och idag är jag här. Det visar hur viktigt det är att hålla informationsevent om farmaciutbildningarna. Jag tror det handlar om att få folk att förstå vad vi gör, hur komplext och brett det kan vara. Ju fler vi är som engagerar oss desto närmare det målet kommer vi.

Med en receptarieexamen är du låst till Sverige, Finland och Norge, medan apotekarexamen är erkänd av alla EU-länder.

Kathrin Svensson 

Kathrin Svensson har startat diskussionsforum för praktikanter med mål att stärka synen på farmaceuternas roll, både kundernas syn och de som funderar på att söka utbildningen. 

Hon har skapat privata utbildningar på Quizlet där hon bjudit in klasskamrater att läsa och öva. Utbildningarna sammanfattar apotekarprogrammets alla kurser på ett enkelt sätt, och omfattar även apoteksrelaterade tips kring regelverk, forskningsrön, farmakodynamik, biverkningar och rådgivning kring receptfria och receptbelagda läkemedel. 

Kathrin Svensson tycker om att skriva, bland annat bloggtexter för Svensk Farmaci. ”Det finns väl inget så attraktivt som välplacerade ord.”

— Jag har skapat 20 klasser och 233 quiz totalt under de här fem åren. När jag började min utbildning så försökte jag hitta min studieteknik och då kom jag över inlärningsverktyget som heter Quizlet. Då kan man ta stora mängder information och komprimera det till frågesport. 

Och så skriver hon regelbundet bloggtexter för Svensk Farmaci. En av hennes mest lästa – och som låg nummer fyra på topplistan – var en text som handlade om att de flesta apotekarstudenter inte har apotek i sikte, de vill göra något annat. 

— Många är överens om att receptarie- och apotekarutbildningarna leder till samma yrkesroll på apotek, men det finns anledningar till att många väljer att läsa två år längre på universitetet. Receptarieprogrammet är ett treårigt program, och apotekarprogrammet är ett femårigt forskningsförberedande program med mer vetenskapligt fokus och mer fördjupad kompetens inom läkemedelsområdet. Med en apotekarexamen är du friare. Du kan exempelvis doktorera och bedriva egen forskning, arbeta som klinisk farmaceut, arbeta inom läkemedelsindustrin eller inom Försvarsmakten. 

— Med en receptarieexamen är du låst till Sverige, Finland och Norge, medan apotekarexamen är erkänd av alla EU-länder. Det finns även skillnader inom de nordiska länderna. I Danmark och Finland är det enbart apotekare som kan erhålla apotekstillstånd för att äga och driva ett apotek. 

För Kathrin Svensson lockar forskningen och specifikt kring demenssjukdomar och de monoklonala antikropparna. 

— Jag har varit anhörig till någon med Alzheimers, så det började där. Alzheimers är ju en neurodegenerativ sjukdom som beror på inlagringar av felveckade proteiner (Beta-amyolider). På områden i hjärnan utgör dessa degenerativt plack som förhindrar näringstillförseln till bland annat minnescentrat. De läkemedel som finns är endast symtomlindrande som kan förlänga patientens tid i hemmet, man har inte hittat något som är botande än så länge.

Kathrin Svensson trivs med att få hjälpa andra människor i sitt arbete på apotek.

Vid sidan av studierna, jobbet, styrelsen och bloggandet, är kommunikation och musik några av hennes största intressen. Hon medverkar i antologin ”Mer än bara ord: På tal om framgångsrik kommunikation” och när boken kom ut sa hon i en intervju med Allt om skrivande att ”det som inspirerade mig till att medverka i en bok om kommunikation är de saker jag inte kan säga, men som jag vill att någon ska höra”.

— Det finns olika sätt att kommunicera på, det finns ett sätt för alla och det behöver inte vara samma. Det är i skrivandet jag uttrycker mig bäst. Det finns väl inget så attraktivt som välplacerade ord. 

Utöver skrivandet tycker Kathrin Svensson om att dansa, sjunga och spela gitarr och har uppträtt flera gånger under sin uppväxt.

— Jag är nervös först, men det känns lugnt när jag väl står på scenen och ska framföra något. Det är en frihet att kunna förmedla något via dans och musik, som man kanske inte kan förmedla lika bra annars. 

Ur motiveringen till Årets Farmacistudent

”Genom sin position i Sveriges farmaceuters studentsektion, apotekarstudent och leg. Receptarie på apotek, har Kathrin tillvaratagit farmacistudenternas perspektiv och intressen kring frågor och beslut som lyfts och har tillsammans med övriga ledamöter lyft studenternas röst i förbundet och ordnat event utifrån studenternas önskemål. 

Hon har sökt kontakt och diskuterat med farmacistudenter landet över och ökat deras närvaro på sociala medier – genom sitt bloggande för Svensk farmaci har hon fört deras talan och inspirerat till bättre självkänsla för studenterna i rollen som framtida farmaceuter. Hon har berört ämnen som mångfald i klassrum och på arbetsplatser, vikten av engagemang i förbundet, praktikanters rättigheter, utmaningar för nyutexaminerade farmaceuter och kommit med råd till studenter.” 

Mest läst