Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här får äldre hjälp att handla varor online

Hemtjänsten i Örebro kommun kommer att börja erbjuda hjälp med att handla bland annat apoteksvaror online – vilket man hoppas ska bidra till en säkrare hantering för de äldre.

Från och med våren 2024 kommer även Örebro kommun att införa digitala inköp inom vård och omsorg, vilket innebär att den som beviljats stöd med inköp bland annat kommer att kunna köpa apoteksvaror online. Tidigare har andra kommuner som till exempel Sollentuna, Tranemo och Lund infört liknande system.

— Personen kommer själv kunna se och välja varor och ta del av extrapriser. Det kommer dessutom bidra till en säkrare hantering, eftersom våra kunder inte behöver lämna ifrån sig pengar eller betalkort, berättar Anna-Stina Lander, verksamhetschef för hemvården, i ett pressmeddelande.

Beställningarna kommer att göras via en dator eller surfplatta som hemtjänstpersonalen tar med hem till kunden och sedan genomförs inköpet tillsammans.

Kunderna kommer fritt kunna välja bland de butiker som erbjuder digitala inköp med hemleverans. Det är cirka 1200 kunder som kommer att påverkas av övergången till digitala inköp, som sker med start 1 april 2024. Målet är att alla inköp ska ske digitalt från och med sista oktober 2024.

— Övergången till digitala inköp kommer också betyda att vi skapar mer tid för våra undersköterskor till att utföra andra insatser, så som omvårdnad. Samtidigt är det ett sätt att digitalisera våra arbetssätt och därmed förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare genom att minska antalet fysiskt tunga arbetsmoment, säger Anna-Stina Lander.

Mest läst