Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek anmälde läkare – skrev ut narkotika till barn

Flera apotek på olika orter i Sverige har anmält en läkare som skrivit ut medicinsk cannabis till barn och missbrukare.

Den första anmälan mot läkaren kom in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i mars 2021 från Apoteksgruppen i Salem, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Sedan dess har ytterligare sex apotek, på olika orter i landet, anmält läkaren. Apoteken har i anmälningarna angett att läkaren skrivit ut Sativex, Extempore Dronabinol och Cannabidiol till personer som inte har någon annan medicinering som kan visa på att de har en underliggande sjukdom som rättfärdigar förskrivningen.

Läkaren har jobbat på en hälsocentral i Örnsköldsvik och är i 70-årsåldern. Han har ordinerat Sativex till patienter som sökt sig till sjukvården med någon form av smärta.

I Ivo-anmälningarna framkommer det också att förskrivningar skett till personer med känd missbruksproblematik. Polisen har också gett information till Ivo där det framkommer att tre personer, med känd missbruksproblematik, som stoppats i trafikkontroller kunnat visa att det fått recept på Sativex utfärdade av läkaren, skriver tidningen.

Ivo begär därför att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) återkallar mannens läkarlegitimation. I andra hand begärs att läkaren ska ställas under en prövotid på tre år.

Örnsköldsviks Allehanda skriver att det i Ivo:s motivering framgår att det är 60 patienter som granskats och fyra av dessa är barn. Samtliga har fått medicinsk cannabis förskrivet utanför indikation, men att det inte har motiverats i patienternas journaler.

Mest läst