Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Exceptionell ökning av antalet barn som tar adhd-läkemedel”

Andelen barn och unga med adhd-diagnos har ökat med nästan 50 procent på tre år, men Socialstyrelsen vet inte varför.
- Vi räknar med att andelen som diagnostiseras kommer att fortsätta öka, säger Peter Salmi på Socialstyrelsen.

Sedan 2006 då Socialstyrelsen började kartlägga förskrivningen av adhd-läkemedel i Sverige har den fortsatt att öka. Ökningen är så pass kraftig att Socialstyrelsen själva kallar den för “exceptionell” i en ny kartläggning som presenteras i dag.

Resultaten baseras på uppgifter om inrapporterade diagnoser och läkemedelsuttag på apotek i myndighetens nationella patient- och läkemedelsregister. Uppgifterna sträcker sig fram till och med 2022.

Totalt är det för närvarande 190 000 personer i Sverige i åldern 5-64 år som har fått en adhd-diagnos och förskrivs något adhd-läkemedel.

Tittar vi på barn och unga så har andelen med adhd-diagnos ökat med nästan 50 procent på tre år.

Bland de allra yngsta barnen, 5-9 år ökade andelen som fått diagnosen adhd med närmare 45 procent under motsvarande period.

Var tionde pojke och var femtonde flicka har antingen adhd- eller add-diagnos och Socialstyrelsen tror att det kommer att öka ytterligare.

— Eftersom andelen som får diagnosen fortsätter öka och antalet nya fall inte visar någon  tendens att stanna av, räknar vi med att andelen som diagnostiseras kommer att fortsätta öka, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Adhd-läkemedel används både mot adhd och add.

Sedan 2019 har ökningen varit än mer dramatisk än tidigare och kurvorna pekar brant uppåt i alla åldrar, såväl bland flickor och pojkar som kvinnor och män. Socialstyrelsen har redan tidigare konstaterat att under coronapandemin var ökningstakten av antalet nya fall högre än någonsin tidigare.

— Det är bland flickor i åldern 10-17 år och unga kvinnor, 18-24 år, som vi ser den kraftigaste ökningen. Där ökade andelen som hämtat ut adhd-läkemedel med omkring 50 procent från 2019-2022, säger Peter Salmi.

Uppgifter om uttag av adhd-läkemedel ger en bra indikation på hur många som har fått diagnosen adhd. Baserat på uppgifter i läkemedelsregistret och patientregistret påbörjar omkring 75 procent av alla skolbarn i åldern 10-17 år en läkemedelsbehandling efter att de fått en adhd-dagnos.

Socialstyrelsen beräknar att 10,5 procent av pojkarna i åldrarna 5-17 år i landet och 6 procent av flickorna hade en adhd-diagnos 2022 och beräknar att det kommer att öka ytterligare

— Vi tror att andelen kommer att öka till 15 procent för pojkar och 11 procent för flickor innan utvecklingen skulle kunna plana ut. Men det bygger på att antalet nya fall inte fortsätter att öka, säger Peter Salmi i pressmeddelandet.

Enligt Socialstyrelsen finns betydande regionala skillnader när det gäller förskrivningen av adhd-läkemedel, något som även avspeglar skillnader när det gäller hur många som får en diagnos.

I region Gotland är andelen pojkar och flickor i åldern 10-17 år som förskrivs adhd-läkemedel högst. I Västernorrland är andelen knappt hälften så stor. 

Socialstyrelsen skriver i sin rapport att de kan konstatera ökningen, men att det är oklart vad som driver den.

“Utvecklingen väcker frågor exempelvis kring diagnostiken av adhd och varför fler i befolkningen tycks rymmas inom diagnoskriterierna i dag” skriver myndigheten i rapporten.

Mest läst