Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon prisas som Årets pionjär

Nicky Nadem är Årets pionjär – och fick ta emot pris ur kungens hand.
– Jag hoppas att det är priset ska sätta oss på kartan, säger hon.

När priset Årets nybyggare delades ut under tisdagen blev Nicky Nadem Årets pionjär. Med priset vill stiftelsen Internationella Företagare i Sverige (IFS) hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund och belysa de speciella utmaningar dessa företagare kan möta.

Nicky Nadem, som är född i Iran, har grundat och driver bolaget Atrimusrx som levererar licensläkemedel till bland annat apotek. 

— När de ropade ut mitt namn blev jag väldigt förvånad. Det är jätteroligt och stort för mig att få det här priset. Det är ett erkännande och ett bevis på att jag gjort bra ifrån mig. Jag har förhoppningsvis gjort mina föräldrar stolta och nöjda, säger hon med ett skratt, och fortsätter:

— Det är sällan man som egenföretagare tar en paus för att tänka på vad man har åstadkommit eftersom man hela tiden är upptagen med att lösa problem som kan uppstå. Men jag hoppas att det är priset ska sätta oss på kartan och att fler får upp ögonen för Atrimusrx.

Priset delas ut av kung Carl XVI Gustaf, som är prisets beskyddare.

Hur var det att ta emot priset från kungen?

— Jättekul. Han log och skrattade och jag tror att kungen hade roligast av alla eftersom han var så avslappnad, vi andra som var där var så nervösa inför prisutdelningen. Vi hade fått instruktioner innan om i vilken hand vi skulle ta emot priset i och att vi inte fick ta selfies med kungen, säger Nicky Nadem.

Nicky Nadem fick ta emot pris från kungen.

Vad var roligast under priscermonin?

— Att träffa så många entreprenörer i samma rum. Många vet inte hur mycket man kämpat de senaste åren. Det var många företag där som jag hoppas att vi kan samarbeta med i framtiden.

Berätta mer om ditt företag, vad gör ni?

— Kort beskrivet så är en del av företaget att vi letar vi upp alternativ till läkemedel som är restnoterade i Sverige. Till exempel kan apotek och sjukvård kontakta oss för att få hjälp av våra farmaceuter, som i sin tur gör ett detektivarbete genom att leta upp likvärdiga alternativ till det som är restnoterat, säger Nicky Nadem.

Hon berättar att företagert har flera farmaceuter som till exempel läser innehållsförteckningar på andra språk för att se om de kan fungera som alternativa läkemedel i Sverige. De skickar sedan den informationen till apoteken eller sjukvårdspersonalen som efterfrågat den.

— Vi gör alltså researchen och sedan kan vi också anskaffa och leverera produkten till apoteken eller sjukvården. Vårt mål är att underlätta för de farmaceuter som kontaktar oss, så att de får tid över till annat, säger Nicky Nadem.

Det här är Nicky Nadem

Född: 1985 i Iran, kom till Sverige som tonåring år 2000.

Bor: Stockholm

Utbildning: Biomedicinsk analytiker med inriktning Klinisk Fysiologi på Karolinska Institutet. “Men när jag skrev min uppsats blev jag intresserad av läkemedel och började jobba med kliniska prövningar. Sedan ville jag bli farmaceut och pluggade en termin på receptarieutbildningen i Umeå, men så sedan kom den tjänsten jag har nu upp – och då hoppade jag av,” säger Nicky Nadem.

Om företaget: Atrimusrx AB, som grundades 2016, verkar inom den svenska hälso- och sjukvårdssektorn för att förbättra tillgängligheten av nödvändig medicinsk vård. Företaget har specialiserat sig på att förvärva livsviktiga läkemedel som tidigare saknades på den svenska marknaden. 

Mest läst