Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Replik: Ingen högre risk för falska läke­medel med parallell­import

Parallellimporterade läkemedel leder inte till en högre risk för förfalskningar än direktimporterade läkemedel. Ur ett samhällsperspektiv behöver parallellhandeln öka för att trycka ned kostnader och öka tillgängligheten. Det skriver Läkemedelshandlarnas vd Andreas Rosenlund i en replik.

I Denice Kidds blogg i Svensk Farmaci kan det framstå som att parallellimporterade läkemedel har en högre risk för förfalskningar än direktimporterade läkemedel. Det är felaktigt.

Parallellimporterade läkemedel är samma läkemedel som de direktimporterade, men de har passerat ett annat EU-land. Samma krav på märkning och säkerhet gäller för parallellimporterade läkemedel som direktimporterade läkemedel. De restriktioner som förekommer inom EU är framföra allt exportrestriktioner som idag finns i ett tiotal EU-länder. Något EU-kommission regelbundet kritiserar.

För någon månad sedan upptäcktes förfalskade läkemedel, Ozempic, som hittades i distributörs- och grossistledet i Tyskland och Österrike. Det rörde sig inte om parallellhandlade produkter.

Det är olyckligt att Denice Kidd antyder att parallellimport skulle vara en risk för förfalskade läkemedel eftersom det saknas belägg för det. Ur ett samhällsperspektiv behöver parallellhandeln öka för att trycka ned kostnader och öka tillgängligheten. Självklart med den goda säkerhet som vi redan har idag.

Andreas Rosenlund

vd Läkemedelshandlarna

Läs mer>> ”Det goda måste få segra mot läkemedels­förfalskningarna”

Mest läst