Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca i topp bland naturvetar­studenter

När naturvetare får utse den mest attraktiva arbetsplatsen väljer studenterna Astra Zeneca.

För andra året i rad har fackförbundet Naturvetarna frågat sina medlemmar vad som gör en arbetsgivare attraktiv, men även klassat vilka företag och organisationer de helst vill arbeta hos.

Nära 6 000 medlemmar och studenter har svarat.

I toppen av de mest attraktiva arbetsgivarna trängs Länsstyrelsen med Astra Zeneca. Det som gör att Länsstyrelsen till slut toppar listan är enligt de som svarat att man där kan erbjudas stimulerande arbetsuppgifter, får arbeta med frågor som man även personligen kan stå för och att hållbarhetsfrågor ligger högt på agendan.

Hos studenter är det Astra Zeneca som toppar listan som den mest attraktiva arbetsgivaren. Det som studenterna tycker är viktigt hos en blivande arbetsgivare är stimulerande arbetsuppgifter, goda möjligheter till kompetensutveckling och ett starkt varumärke, och dessa kriterier anser de att Astra Zeneca svarar upp emot.

Astra Zeneca koras även som den mest innovativa arbetsgivaren. I undersökningen svarar deltagarna att de upplever att Astra Zeneca har en innovativ och informell företagskultur.

Dessutom är företaget den mest attraktiva arbetsgivaren för naturvetare som jobbar inom life science.

— Astra Zeneca vill attrahera de främsta talangerna, inte minst bland studenter, och därför är det väldigt glädjande och hedrande att Sveriges naturvetarstudenter sätter oss högst upp på listan över arbetsgivare de vill jobba hos. Vi har ett stort fokus på att vara en arbetsplats där man trivs, är inkluderad, och känner att man kan utvecklas, säger Anna Söderman, HR-chef på Astra Zeneca i Sverige i ett pressmeddelande.

Det finns geografiska skillnader i rankningen. Är du naturvetare och bor i trakten av Uppsala är Uppsala universitet den mest attraktiva arbetsgivaren. Där hamnar Astra Zeneca längre ned på listan, medan Läkemedelsverket som är placerat i Uppsala hamnar på femte plats.

Kompetensutveckling, stimulerande arbetsuppgifter, fast anställning och bra interna karriärmöjligheter ligger generellt i topp när naturvetarstudenter listar vad som är viktigt när de ska söka jobb. En stor majoritet anser även att kollektivavtal är viktigt.

Mest läst