Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förhindrade minskade insulindoser – får pris

Receptarien Annelie Nilsson fick ta emot pris för bästa kundinsats 2023 på apotek under Apoteksdagen. Hon hyllas för att hon förhindrade att apotekskunder fick sina insulindoser minskade.

När Annelie Nilsson, som jobbar på Apotek Hjärtat Bergslagssjukhuset i Fagersta, märkte att en apotekskund som skulle hämta ut insulin hade fått en annan styrka än vanligt och den förskrivna dosen justerats felaktigt – kontaktade hon vårdcentral för att förhindra felmedicinering.

När det sedan visade sig att fler kunder hade samma typ av felaktiga recept, insåg Annelie Nilsson att det berodde på ett större systematiskt fel. Genom kontakt med läkemedelskommittén i regionen och apotekets kvalitetsavdelning spred hon informationen vidare och förhindrade att fler diabetiker drabbades.

– Jag har varit farmaciansvarig tidigare och kan fortfarande inte låta bli att lägga mig i, sade Annelie Nilsson när hon tog emot priset på Apoteksdagen, enligt ett pressmeddelande.

Apotekarsocietetens Sektion för öppenvårdsfarmaci delar årligen ut priset för Bästa kundinsats för att uppmärksamma och belöna kundinsatser på öppenvårdsapotek där pristagarens farmaceutiska kompetens resulterat i en bättre läkemedelsanvändning och stor patientnytta.

— Det är alltid lika roligt att dela ut priset för “Årets kundinsats.” Apotekens farmaceuter får sällan pris för sina insatser, trots att det görs massor av sådana på varje apotek. Vi behöver verkligen lyfta värdet av apoteksfarmaceuternas insatser, inte bara på Apoteksdagen utan vid varje möjligt tillfälle, säger Carin Svensson, ordförande i sektionen, i pressmeddelandet.

Apoteksdagen anordnas årligen av Apotekarsocieteten i samarbete med Sveriges Apoteksförening och Sveriges Farmaceuter.

Mest läst