Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi är inte bara en affär utan verkligen en del av vården”

Receptarie Therese Lestander blev Årets medarbetare i Arjeplog för att hon inte bara gör det lilla extra utan ofta ger extra allt.

På Arjeplogs näringslivsgala på Tjintokk i Slagnäs utsågs Årets medarbetare 2023.

Priset som delades ut via Argentis gick till Therese Lestander, receptarie och apotekschef vid Kronans Apotek Arjeplog.

Hon får priset för “sin kunnighet och sin enorma förmåga till service och gott bemötande där hon alltid gör inte bara det lilla extra utan ofta ger extra allt.”

Grattis, jag börjar med sportfrågan: hur känns det?

— Den klassiska frågan!, säger Therese Lestander och skrattar.

— Jag var jätteglad redan när de berättade att jag hade blivit nominerad, jag tyckte att jag hade vunnit redan då. Klart att det känns bra. Jag känner mig lite stolt och jag har fått en liten egoboost.

Varför tror du att de valde just dig?

— Jag har varit här väldigt länge. Jag blir snart myndig i Arjeplog, jag har varit här snart i 18 år. Alla känner mig och jag känner alla. Jag har ett ganska tacksamt yrke, framförallt på en så här liten ort. Man kommer närmare sina kunder på ett annat sätt här än vad man kanske gör på större orter. Jag tror att det spelar väldigt stor roll att man har en personlig kontakt och att ett apotek ändå står under vården på något sätt.

På vilket sätt anser du att det är tacksamt? Får du bättre kontakt med kunderna?

— Exakt. Vi har vår del i en vårdkedja, som är en ganska stor del när vi är i ett litet samhälle. Jag tror att det spelar in mycket att vi inte bara är en affär utan verkligen är en del av vården. Man måste ibland kunna lite mer än vad de kräver i en större stad. Här är det så att man känner patienterna så väl att man märker om något är fel med dem och vet när det är dags att sparka i väg dem till sjukan.

Therese Lestander fick ta emot sin utmärkelse på Näringslivsgalan 2023 som hölls på Tjintokk i Slagnäs Foto: Thomas Kehl/Tjintokk

Vad har du för råd till dina kollegor runt om i landet så att de också ska uppnå det du har gjort?

— Rådet är att möta dina kunder med ett leende även om du inte vaknar med ett leende. Försök att se något bra i varenda kund, för det finns oftast. Jag brukar försöka tänka att även de jobbigaste har också fina sidor. Det hjälper mycket för då kan jag ta hand om dem på ett trevligt och fint sätt.

Är ni det enda öppenvårdsapoteket i Arjeplog, eller finns det flera?

— Vi är det enda och så har det alltid varit. Arjeplog är en av Sveriges största kommuner till ytan men en av de minsta i invånarantal. Det var en kund som sa precis nu innan vi stängde: vet ni om att ni är det bästa apoteket i hela Arjeplog!

Förutom äran får Therese Lestander en check på 15 000 kronor som hon får skänka till valfri förening.


Mest läst