Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De får Nobelpriset för sin forskning kring mRNA-vaccin

Katalin Karikó och Drew Weissman tilldelas Nobelpriset i medicin 2023 för att ha utvecklat mRNA-teknik som används i vaccin mot covid-19.

I oktober tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelprisen. Först ut är Nobelpriset i fysiologi eller medicin och i dag har Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet beslut att årets pris går till Katalin Karikó och Drew Weissman vid University of Pennsylvania, USA.

De tilldelas priset för sin forskning kring mRNA-tekniken som användes i några av de första vaccinen mot covid-19.

“De belönade upptäckterna blev avgörande för utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19 under den pandemi som drabbade världen i början av 2020. Pristagarnas banbrytande forskning har på ett fundamentalt sätt ändrat vår förståelse för hur mRNA samspelar med immunsystemet. Detta bidrog till den enastående snabba utvecklingen av vaccin under ett av vår tids största hot mot människors hälsa”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande

Mest läst