Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Norska myndigheter måste titta på Sverige”

Apoteksföreningen i Norge sneglar på Sverige – och TLV:s planer på att höja handelsmarginalen – och vill nu också kompenseras för ökade kostnader.

– Nu måste norska myndigheter titta på Sverige och vidta samma åtgärd, säger Thor-Arne Englund, näringspolitisk chef för Apoteksföreningen i Norge, i ett pressmeddelande.

Det var förra veckan som Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) slog larm om att var tionde apotek kan tvingas lägga ned – om inte den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel höjs. Myndigheten föreslog därför i en rapport att handelsmarginalen höjs omgående.

Enligt rapporten är det den ekonomiska utvecklingen i Sverige som bidrar till omfattande kostnadsökningar för apoteken. Deras möjligheter till att tjäna extra från parallellhandel med läkemedel har därför avsevärt försämrats, då den svenska kronan har försvagats gentemot andra valutor.

TLV menar också att investeringar inom e-handel samt pressade marginaler på varor med fri prissättning också har bidragit till en försämrad lönsamhet i apoteksbranschen i Sverige.

Även i Norge har inflationen varit hög.

– Det är mycket positivt att se att svenska myndigheter har tagit fasta på att apotekens utgifter har ökat mycket kraftigt samtidigt som intäkterna från receptexpediering stagnerat. Svenska myndigheter inser att det inte är en utveckling som kan fortsätta över tid om man vill ha samma bra apotekserbjudande i framtiden, säger Thor-Arne Englund i pressmeddelandet.

Läs mer >> “Var tionde apotek kan tvingas stänga”

Mest läst