Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekets upptäckt: Kvinna fick erektions­­tabletter utskrivet

En kvinna med lunginflammation fick fel läkemedel utskrivet. Upptäckten gjordes först när kvinnan kom till apoteket och personalen reagerade på att hon fått läkemedel mot impotens.

En kvinna i Trelleborg hade önskat en specifik slemlösande medicin som skulle lindra symptomen på hennes lunginflammation. Men läkaren på hennes vårdcentral skrev av misstag istället ut ett receptbelagt läkemedel avsett för män med erektionsproblem, skriver Trelleborgs Allehanda.

När kvinnan sedan skulle hämta ut sin medicin på apoteket reagerade apotekspersonalen. Kvinnan ville egentligen ha slemlösande brustabletter, vilket personalen insåg att hon inte hade fått.

Kvinnan har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) då hon anser att läkaren begått ett allvarligt fel. Hon skriver i sin anmälan att händelsen hade kunnat sluta olyckligt om inte apotekspersonalen uppmärksammat henne på misstaget, enligt tidningen.

Efter besöket hos apoteket kontaktade kvinnan vårdcentralen för att uppmärksamma dem på felet, men upplevde att de inte tog misstaget på allvar utan skulle be läkaren skriva ett nytt recept på slemlösande brustabletter, skriver Trelleborgs Allehanda.

Mest läst