Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Narkotika­klassad medicin stulen från akutförråd

En större mängd narkotikaklassade läkemedel har stulits från Herrljunga kommuns akutförråd för läkemedel, skriver lokala medier.

Det var tidigare i september som stölden upptäcktes då en förpackning morfin från kommunens akutförrådet istället innehöll Robinyl, skriver Alingsås Tidning.

– Förpackningarna såg obrutna ut, men de var inte det. Två sköterskor kontrollräknade och såg en ask som såg annorlunda ut och gjorde en extra kontrollräkning och upptäckte stölderna, säger Mattias Olerot, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Herrljunga kommun, till tidningen.

När stölden upptäcktes gjordes en genomgång av andra till synes oöppnade ytterförpackningar, men även bland dessa visade det sig att flera narkotikaklassade läkemedel bytts ut mot bland annat Alvedon.

Läkemedelsförrådet kontrolleras en gång i månaden, men då kontrollerad inte oöppnade förpackningar. Stölderna kan därför ha skett under ett års tid, skriver tidningen.

Mattias Olerot säger till Alingsås Tidning att kommunen inte brustit i sina rutiner, men att stölden är allvarlig och rutinerna kommer att ses över och förstärkas ytterligare.

– Vi vet att det är stölder hos oss, men vi har ingen misstänkt. Nu gör vi en egen intern utredning, vi kan se vem som öppnat och stängt dörren. Jag kan inte säga så mycket mer, säger han till tidningen.

Enligt kommunen ska ingen vårdskada ha inträffat eftersom ingen brukare eller patient har fått fel medicin eller blivit utan. Polisen har också meddelat kommunen att ingen förundersökning i ärendet kommer att inledas, skriver Alingsås Tidning.

Mest läst