Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regeringen: Mindre skatt för experter

Regeringen vill förlänga den lägre skatten för utländska experter som arbetar i Sverige från fem till sju år. Syftet är att göra det lättare för företag att locka personal.

– Vi vill lägga grunden för en högre tillväxt i Sverige samtidigt som vi säkerställer goda villkor för företagande i Sverige. Vi förlänger tiden som utländska experter, forskare och nyckelpersoner kan få en skattelättnad från fem till sju år, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Finansminister Elisabeth Svantesson

Idag innebär expertskatten att utländska medborgare med särskilt kvalificerade arbetsuppgifter kan dra av 25 procent av sin arbetsinkomst från beskattning under högst fem år. Att förlänga skattelättnaden till sju år skulle enligt regeringen stärka de svenska reglernas konkurrenskraft.

Förslaget förväntas träda i kraft den 1 januari 2024 och kommer tillämpas för vistelser i Sverige som påbörjas efter den 31 mars 2023.

Frida Lundmark, Life Science-expert på branschorganisationen Lif, är positiv till den utvidgade expertskatten då hon menar att den kommer stärka Sveriges förmåga att attrahera internationell kompetens.

– Det är en klok prioritering av regeringen. Vi måste kunna attrahera de främsta talangerna och få dem att vilja stanna i Sverige för att långsiktigt och stabilt bygga vår konkurrenskraft, säger hon i ett pressmeddelande.

Mest läst