Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

HVB-hem beskylls för att förväxla receptbelagda mediciner

Receptbelagda mediciner förväxlas och delas ut till fel personer, uppger boende som behandlas på ett HVB-hem, skriver Norrtelje Tidning. Nu har hemmet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det är olagligt att utan särskilt tillstånd att överlåta medicin till annan person än den är avsedd för. Men enligt vittnesmål från boende, som har kontaktat Norrtelje Tidning, har det förkommit att fel medicin hamnat hos fel person flera gånger på HVB-hemmet Wäxthuset på Väddö i Norrtälje kommun. Vuxna kriminella och missbrukare vårdas och behandlas där.

— Det kan gå hur fel som helst. Det kan hända att jag får en ADHD-medicin, vilket är narkotikaklassat, säger en boende.

Ett HVB-hem ett hem för vård och boende som är yrkesmässigt drivet inom socialtjänsten.

Andreas Kring som är jurist på Socialstyrelsen säger att uppgifterna från Norrtälje låter oroande. Men han säger också att HVB-hem typiskt sett inte är hälso- och sjukvård utan lyder under socialtjänsten i vars regelverk ett nyckelord är god kvalitet och att processer och rutiner säkerställer detta.

Cheferna på boendet vill inte kommentera och bemöta kritiken som förs fram i tidningen.

Andra läser