Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pfizer satsar kvarts miljard i Strängnäs – men inga nya jobb

Pfizer satsar ytterligare 250 miljoner på en utbyggnad av anläggningen i Strängnäs, men det kommer inte att leda till några nya jobb.
- Just den här investeringen gör snarare att vi blir mer effektiva med nuvarande bemanning, säger platschef Johan Carlsson till SVT Sörmland.

I Strängnäs har Pfizer en av Sveriges största bioteknikanläggningar för kommersiell produktion av läkemedelssubstanser och vaccin. Inför öppningen 2009 investerade Pfizer 1,5 miljarder kronor och har sedan dess genomfört flera investeringar på över en halv miljard kronor för att utöka produktionskapaciteten och möjliggöra produktion av fler produkter.

Här tillverkas i dag aktiv substans för tillväxthormon, tillväxthämmare mot akromegali och läkemedel för att förebygga blodpropp samt meningokockvaccin med export till hela världen.

Nu genomför man ännu en investering på 250 miljoner kronor för att ytterligare öka produktionskapaciteten. Utbyggnaden startade under juni månad och förväntas slutföras under 2024.

— Vi visar på en god leveransförmåga, kompetens och stabilitet vilket gör att Pfizer satsar på anläggningen i Strängnäs, säger Johan Carlsson, platschef eller site lead för anläggningen i ett pressmeddelande.

— Detta är ett första steg att ta Pfizer i Strängnäs in i framtiden, där vår vision är att fortsätta vara en strategisk site för Pfizer, både för befintliga och framtida teknologier. Det är glädjande att Sverige är konkurrenskraftigt i avancerad tillverkning som bioteknik, en tillverkningssektor som är av stor vikt för Sveriges export idag och i framtiden, fortsätter han.

Pfizer har i dag drygt 370 anställda i Strängnäs och Johan Carlsson berättar i en intervju med SVT Sörmland att antalet anställda fördubblats under en tioårsperiod. Men den nya investeringen kommer inte att påverka bemanningen utan målet är att få ut fler läkemedel med nuvarande bemanning.

Läs mer: Fabriken där bakterierna gör halva jobbet

Mest läst