Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca stämmer USA för lag om läkemedelspriser

Astra Zeneca ansluter sig till andra läkemedelstillverkare som hävdar att den nya lagen som ger regeringen rätt att förhandla om priser med tillverkare skulle begränsa utvecklingen av nya läkemedel.

Svensk-brittiska Astra Zeneca stämmer den amerikanska regeringen för att på så sätt blockera delar av ett program som ger Medicares sjukförsäkringsplan befogenhet att förhandla fram lägre läkemedelspriser, uppger Reuters.

Astra Zeneca, som lämnade in sin stämningsansökan till en distriktsdomstol i Delaware, ansluter sig därmed till andra läkemedelstillverkare som hävdar att programmet skulle begränsa utvecklingen av nya läkemedel.

Möjligheten att förhandla läkemedelspriser är en del av president Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA).

Astra Zeneca uppger i ett pressmeddelande att de lämnar in stämningen för att “skydda tillgång till särläkemedel” i USA.

— Patienter med sällsynta sjukdomar och cancer är beroende av läkemedelsutveckling med hög risk och låg sannolikhet som tar många år att utveckla, säger Dave Fredrickson, vice vd på Astra Zenecas affärsenhet för onkologi i pressmeddelandet.

— Om dagens version av lagen står fast kommer patienter i USA med sällsynta tillstånd (…) få försenad tillgång till vetenskapliga genombrott i förhållande till andra delar av världen.

Astra Zeneca menar att programmet skulle avskräcka fortsatt utveckling av exempelvis deras cancerläkemedel Lynparza och blodsjukdomsläkemedlet Soliris, som har status som särläkemedel.

En talesman för USA:s hälso- och socialdepartement säger i ett uttalande till Reuters att de “med kraft kommer att försvara presidentens lag om läkemedelsprisförhandling, som redan hjälper till att sänka sjukvårdskostnaderna för seniorer och personer med funktionshinder.”

Läs mer: Astra Zeneca stäms – dödsfall kopplas till covid-19-vaccin

Mest läst