Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Läkarna kunde bidragit till min fars för tidiga död genom läkemedels­­­­­­förgiftning”

Hur många tusen patienter går omkring med felaktigt utskrivna läkemedel, hur många dör på grund av denna vårdslöshet och vad kostar det? En läkemedelsreform med medel för utbildning av farmaceuter i läkemedelsgenomgångar skulle spara pengar och rädda liv, skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.

Min far har sina krämpor. Hjärtat har krånglat i fler år och en dag föll han ihop på mitt köksgolv. Med hjälp av sjuksystern på 112 lyckades framför allt min son hålla liv i honom tills ambulans och polis kom instörtande med mediciner och hjärtstartare. Tack för hjärtlungräddningskursen som sonen fått som ungdomsledare i Svenska kyrkan.

Efter den smällen använder min far ganska mycket läkemedel. Jag hade inte riktigt koll på hur mycket, men jag förstod efter ett tag att han inte mådde bra. Han hade blivit svag i benen, fallit omkull tre gånger, drabbats av hemska mardrömmar, hallucinerat om djur som gick i lägenheten och var allmänt dålig. Jag frågade då hur många läkemedel han använde. Nio visade det sig. Det är mycket. För mycket tyckte jag.

— Du får boka tid på ett apotek och få en läkemedelsgenomgång, sa jag till honom.

Han var inte så pigg på det, men hans fru tyckte det var en bra idé. Hon bokade tid på Apoteket Scheele i Stockholm och med fullmakt gick det utmärkt.

När far och fru gick därifrån hade de tagit bort fyra av nio läkemedel!

Och det var för många läkemedel i usla kombinationer. Läkemedel som förstärkte varandra. Ett av dem ska inte skrivas ut om det inte följs upp. Någon uppföljning hade min far inte fått. Några dagar senare hade han tid hos en annan läkare. Fars fru var med och hon informerade läkaren om alla biverkningar, om läkemedelsgenomgången och vad som framkommit. Läkaren drog ned doser och plockade bort några läkemedel. Efter att läkaren konsulterat en annan läkare tog de bort ett par läkemedel till. När far och fru gick därifrån hade de tagit bort fyra av nio läkemedel!

Läkemedelsbolagen, vill de att deras läkemedel används så grovaktigt fel?

Hans fru och jag har svurit eder över ansvarslösa läkare som bara skriver ut men inte följer upp och inte bryr sig om vad andra läkare ordinerar. Så förbaskat nonchalant mot gamla människor. Med gemensamma krafter kunde läkarna bidragit till min fars för tidiga död genom läkemedelsförgiftning. Inte heller har någon farmaceut slagit larm. Och läkemedelsbolagen, vill de att deras läkemedel används så grovaktigt fel?

Hur kan det få var så här? Hur många tusen patienter går omkring med felaktigt utskrivna läkemedel som inte följs upp? Hur många dör på grund av denna vårdslöshet och brist på ansvar? Hur mycket kostar det? Ingen vet med säkerhet, men en grovuppskattning gjordes för sisådär tio år sedan och då kom de fram till 3000 dödsfall per år och en kostnad i storleksordningen 10 – 20 miljarder kronor. Och det bara fortsätter. År efter år. Död efter död, miljard efter miljard.

Kan vi i all ödmjukhet få be om lite politisk verkstad på området under mandatperioden

Visst är det bra att Tandvårds-och läkemedelsförmånsverket tillsammans med Sveriges Apoteksförening nu kör piloter med farmaceutiska tjänster. Men hur mycket mer utredning och bevis behöver vi? Acko Ankarberg Johansson är en klok sjukvårdsminister, kan vi i all ödmjukhet få be om lite politisk verkstad på området under mandatperioden? En läkemedelsreform med medel för utbildning av farmaceuter i läkemedelsgenomgångar och att de som behöver kan få en läkemedelsgenomgång på apotek. Det skulle spara pengar och rädda liv. Hur svårt kan det vara?

Mest läst