Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Student från Uppsala får ovanligt sommarjobb på 1700-tals apotek

Apoteket på Skansen firar 90 år med extra sommaröppet.
– Jag kan lätt säga att det här kommer att bli ett av de roligaste och mest unika sommarjobb jag har haft, säger Abubakar Shakeel.

Apoteket på Skansen i Stockholm har funnits sedan 1933, vilket innebär att det är 90 år sedan apoteket invigdes.

Byggnaden är betydligt äldre än så och har rekonstruerats som ett 1790-tals apotek. Inredningen kommer huvudsakligen från Drottningholms slottsapotek och delvis från Scheeles apotek i Köping. Tidigare visades denna inredning på Nordiska museet.

Idag bemannas apoteket av Apotekarskrået som består av åtta apotekare och skrået leds av ålderman Claes Jagensjö som även är ordförande för Sveriges Farmaceuters industrisektion.

Apoteket är öppet cirka 15 helger per år och vid exempelvis höstlovet och privata visningar. Det har funnits en vilja från Skansen att ha mer öppet på apoteket och framförallt under sommaren, när flest besökare kommer till Skansen.

Därför beslutades att apoteket ska vara öppet alla dagar under perioden 19 juni till 13 augusti.

Inte sedan 2004 har apoteket varit öppet så mycket som det kommer att vara under sommaren 2023.

Skansen hade 2004 ett temaår “Alla tiders hälsa” där Skansenapoteket var engagerat. För att bemanna apoteket under sommaren anställdes en farmacistudent, Celina Sving, som idag är apotekare och ledamot i offentligsektionens styrelse och fortsatt aktiv inom Apotekarskrået på Skansen.

2023 sköts bemanningen av två personer varav Abubakar Shakeel är en av dem. Han läser sin åttonde termin på apotekarprogrammet i Uppsala, kommer från Dalarna och har de senaste fyra åren bott i Uppsala.

— Att sommarjobba på Skansen känns väldigt roligt. Jag kan lätt säga att det här kommer att bli ett av de roligaste och mest unika sommarjobb jag har haft, säger Abubakar Shakeel.

Vad tror du blir de stora utmaningarna?

— En utmaning som jag tror kommer vara stor är hur jag ska växa in i min roll denna sommar. Jag har länge tyckt om att framträda inför publik men detta tar det till nästa nivå. Det är dock skönt att jag inte är ensam utan har många kompetenta kollegor med mig som är sjukt duktiga och roliga att få jobba med. Jag vill ge alla som går förbi en wow-känsla så som jag själv fick första gången jag klev in i rummet. Det är en gammal och vacker byggnad med mycket historia i varje liten glasflaska som bara väntar på att få berätta om sitt. 

Varför är det viktigt att det finns ett apotek på Skansen?

— Det är viktigt att vi aldrig glömmer bort vår historia, farmacins historia. Jag tror personligen att det finns väldigt mycket vi kan lära oss av den. Om inget annat får man ett helt nytt perspektiv på läkekonsten och det tycker jag alla ska ta del av.

Efter att ha sommarjobbat på Skansen, vad har du för framtidsplaner?

— Mina planer efter sommaren är att skriva mitt examensarbete, något som jag ska göra i Berlin inom klinisk farmakokinetik. Tanken är att jag ska försöka bygga några modeller för kortisol och undersöka dess relation i kroppen jämfört med andra läkemedel. Efter utbildningen skulle jag nog vilja jobba med kliniska studier vid framställning av nya läkemedel, det tror det skulle vara riktigt spännande att jobba med, säger Abubakar Shakeel och fortsätter.

— Med det sagt vill jag tacka för mig och jag hoppas att vi ses på Skansen i sommar! Kom gärna in och säg hej!

Mest läst