Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Receptarie årets trafikhjälte efter att ha stoppat rattfyllerist

Katarina Borgström upptäckte att kunden på apoteket var påverkad. När mannen sätter sig i bilen försöker hon stoppa honom, blir påkörd och hennes underben knäcks.
- Jag hade gjort det igen, oavsett följderna.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, delar varje år ut pris till Årets trafikhjälte. En vardagshjälte som utmärkt sig för att ha visat civilkurage och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken.

”Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka”.

2023 går utmärkelsen till Katarina Borgström som bor i Halmstad och jobbar som receptarie på Apoteket Strömstaren i Olofström.

Motiveringen lyder: 

”Katarina Borgström har visat enastående civilkurage och handlingskraft, trots stor fara för sitt eget liv, genom att springa efter en bil med en påverkad förare. Fast hon blev påkörd och skadad när hon stoppade den berusade föraren säger hon att hon skulle göra det igen.”

Priset består av 10 000 kronor samt ett diplom. 

— Det är jätteroligt och jag uppskattar det verkligen. Dels är det en pengagåva, och dels är det en gest att man uppmärksammar att det är något bra som jag har gjort. Jag hoppas att jag kan sporra andra att göra rätt, säger Katarina Borgström.

Sedan berättar hon om händelsen som kom att förändra hennes liv.

Det var i augusti 2019. Hon arbetade på Apoteket Strömstaren i Olofström och märkte på en återkommande kund att han var berusad. Han luktade starkt av alkohol och tog tag i hyllorna för att hålla balansen.

— Vi har glasdörrar så jag ser att han går ut och sätter sig i en bil på förarsidan. Jag går efter och pratar med honom, för då har han inte stängt dörren ännu, och då säger han att en kompis ska köra, berättar Katarina Borgström.

— Jag går in igen och säger till kunden jag har att jag måste kolla så att mannen inte kör för han är inte lämplig i dag. Då märker jag att han backar ut och är på väg därifrån. Jag går jag ut och ställer mig vid sidan av bilen och pratar med honom, det är sommar och han har rutan öppen.

Mannen backar för att ta sig ut från parkeringen.

— ”Flytta på dig, jag ska köra!” säger han och jag säger nej du är inte lämplig att köra. Jag märker inte att han vrider om ratten så att däcket rullar över min fot, låser fast foten och mitt underben knäcks.

Katarina Borgström skriker åt mannen att backa så att hon kommer loss, och till slut gör han det och kör från platsen.

I ambulansen känner Katarina hur fruktansvärt ont hon har. Senare visar det sig att hon har tre olika benbrott på underbenet och hon får två järnplattor inopererade i benet.

Katarina Borgström ger polisen registreringsnumret, men även kundens personnummer, och han grips på en parkeringsficka mellan apoteket och hemmet där han drar i sig en öl.

Mannen visar sig ha 2,2 promille i blodet.

Senare dömer Halmstad tingsrätt honom för grov misshandel, grovt rattfylleri men även olovlig körning eftersom han dessutom saknade körkort – till tre månaders frivård: skyddstillsyn med särskild handlingsplan.

— Det kan jag säga att det tyckte jag kändes fjuttigt. Jag låg lika länge, tre månader, i hög läge och kunde inte flytta mig från gästsängen på nedre våningen. När domen kom var jag arg. Har man inte körkort får man inte köra bil för det första och är man full ska man definitivt inte köra bil.

Mannen återvände till apoteket och Katarina Borgströms kollegor var tvungna att expediera honom.

— Eftersom min man är polis bad han sina kollegor i yttre tjänst att ha koll på honom. Han grips för andra brott och blir av med de två bilar han hade.

I dag är mannen avliden.

— Han var väl inte guds bästa barn.

– Jag hoppas att jag kan sporra andra att göra rätt, säger Katarina Borgström. Foto: Tommy Abrahamsson

I augusti 2020 ansåg Försäkringskassan att Katarina Borgström var utförsäkrad och skulle börja jobba igen.

Sittande i rullstol eller gående med rullator eller kryckor börjar hon arbeta deltid.

Men efter ett biobesök tappar hon balansen inne på en restaurang, faller och bryter knät på det redan skadade benet.

Ytterligare tre månader med benet i hög läge.

I augusti 2021 började hon arbeta igen, 2022 tog hon bort plattorna i underbenet för att de gjorde illa knät.

I dag har hon gått ned i tid och jobbar fyra dagar i veckan, eftersom hon pendlar till Oskarström från andra sidan Halmstad.

Hur mår du i dag?

— Ja, skit just nu. Det är ett helskotta på jobbet. För lite personal och det har vi varit under jättelång tid. Jag är tvungen att stå upp hela tiden, jag kan inte sitta ned och då får jag ont. Jag har vilovärk. Jag har förklarat det för min arbetsgivare men det är som det är.

— Jag trött som satan på kvällarna och ont nattetid. I juli jag ska utredas för artros i knät beroende på att den skada jag har.

Trots att du har så ont flera år efteråt du stoppade mannen som var rattfull så återkommer du till att du skulle ha gjort likadant igen?

— Ja, vad fasen! Det sitter i! Man ska inte köra full, man ska inte kunna riskera att någon annan blir skadad. Absolut inte!

Mest läst