Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En farmaceut på rätt plats kan göra skillnad”

Förhållandevis få får nervsjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros). I Sverige drabbas drygt 200 personer per år och omkring 800 har diagnosen i Sverige i dag. Nästan lika ovanlig som sjukdomen är, lika allvarlig är den. Det finns inget botemedel, men det finns mediciner som lindrar några av symtomen, skriver Svensk Farmacis chefredaktör Erik Pettersson i sin nya ledare.

När ishockeylegendaren Börje Salming fick, och senare avled i sviterna av, sjukdomen fick den stor uppmärksamhet. Ett personligt exempel på det fick jag i våras när en vän fyllde jämnt. Han ville inte ha några presenter. Eftersom hans pappa tidigare hade avlidit i ALS ville han istället att man satte in pengar via Facebook till forskning kring ALS. Målet med insamlingen sexdubblades.

I våras intervjuades Börje Salmings dotter och tillika friidrottaren Bianca Salming om sorgen kring sin pappas död i P4 Extra. Hon berättade då att hon trodde att svensk sjukvård var bland den bästa i världen, men sedan blev hennes pappa sjuk och hon upptäckte att mycket inte fungerade.

Börje Salming vårdades i hemmet i Nacka kommun. Dottern lyfter läkemedelshanteringen och rädslan för att göra fel vid administration av den. ”Hur kan vi få stå och göra allt det här? Krossa hans medicin och in i hans sond. Det här kan inte vara något vi ska vara osäkra på om vi gör rätt”.

Svenljunga kommun har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sedan en äldre patient fick läggas in på sjukhus med blodtransfusion. Hemsjukvården hade missat patientens järntabletter, i ett år.

Utan att vara djupare insatt i de två ärendena blir det en synlig lucka där en farmaceut på rätt plats kunnat göra skillnad. Än så länge är det sex av landets 290 kommuner som har anställt farmaceuter. Flest är de i Göteborgs Stad, och därför åkte jag och besökte dem. För att lära mig mer och prata om deras, och andra kommunfarmaceuters, väldigt varierande arbetsuppgifter.

Läs Svensk Farmacis reportage från Göteborgs stad här.

Men som de själva slog fast: ”Det behövs definitivt farmaceuter i fler kommuner”.

I mitt huvud just nu …

  • Att sommaren snart är här, och till och med har kommit till delar av landet. Det värmer våra frusna själar.
  • Att vi vant oss vid att evenemang som konserter, föreställningar, festivaler och sportevenemang är i gång igen. En lyx vi fick klara oss utan under två pandemiår.
  • Att ni blir allt fler som läser oss och våra nyheter på hemsidan svenskfarmaci.se, och följer oss på sociala medier. Tack!

Mest läst