Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Hjälp mig att utse Årets farmaceut”

I 120 år har Sveriges Farmaceuter verkat i farmaceuternas tjänst. Låt det sjunka in. I mer än ett sekel har förbundet utvecklat professionen, bevakat våra intressen och fört vår talan. Tänk så mycket gott som uträttats under de åren. Så skriver förbundsordförande Agniezska Madej i sin nya krönika

Visste du exempelvis att Sveriges Farmaceuter – då under namnet Sveriges Farmacevtförbund – tecknade det första kollektivavtalet för apotekare år 1920? Eller att förbundet, efter många år av påverkansarbete, såg till att det infördes nya tjänstgöringstider så att farmaceuter som princip inte längre behövde expediera läkemedel på nätterna och ha nattjänst? Eller att förbundet var delaktigt i att sänka den allmänna pensionsåldern från 70 år till 67 år 1934? Vi är ett av Sveriges äldsta fackförbund och nu fyller vi jämnt. Under året kommer det att uppmärksammas på olika sätt.

I över fyrtio år har vi utsett Årets Farmaceut, sedan 2015 utses också Årets Farmaci­student. På listan över tidigare Årets farmaceuter finns fantastiska branschprofiler såsom Lars-Åke Söderlund, Tommy Westerlund, Ulrika Gille­spie, Gunilla Osswald med fler. Vem blir det i år? Jag hoppas att vi kan räkna med din hjälp att nominera pristagare, sista dag för nomineringar är den 11 juni.

När du läser det här är det inte långt kvar av ansökningstiden till de två stipendier som förbundet förvaltar. Jag vill passa på och slå ett slag för dem. Från stiftelsen Sveriges Farmaceutiska sällskap kan du söka medel för vetenskaplig forskning och utbildnings- eller studieverksamhet inom farmacin, från stiftelsen Nils och Karin Brunius fond kan ekonomiskt behövande, gamla, sjuka samt efterlevande till dessa söka bidrag. Sök dem senast den 29 maj. Självklart hittar du information om det jag nämnt på vår hemsida och sociala medier.

Tre aktuella frågor för förbundet

  • Avtalsrörelsen är avslutad och implementeringen av avtalen är i gång. Läs ditt aktuella kollektivavtal på Sveriges Farmaceuters webbplats.
  • Semestertider på ingång – har du frågor kopplat till det, kontakta gärna Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning för stöd.
  • Snart är det examensdags för apotekar- och receptariestudenter. Ni har en värld av möjligheter framför er karriärmässigt, grattis till ett bra yrkesval!

Mest läst