Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket stänger ännu ett apotek

Läkemedelsverket har upptäckt allvarliga brister vid en inspektion och därför beslutat att stänga Vårdapotek1 i Haninge kommun utanför Stockholm.

— Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är en rad grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Exakt vilka brister det rör sig om vill myndigheten dock inte berätta, med hänvisning till sekretess.

Annika Babra, Läkemedelsverket

Annika Babra, Läkemedelsverket.

Efter inspektionen har apoteket stängts för allmänheten och får inte längre bedriva någon verksamhet. Läkemedelsverket återkallar även tillståndet att bedriva öppenvårdsapotek för Vårdfarmaci MD AB, som driver Vårdapotek1 i Vendelsö. Apoteksaktören har nu möjlighet att vidta åtgärder för att kunna avveckla verksamheten.

— Beslutet är ovanligt. Läkemedelsverket har endast fattat beslut om återkallande av tillstånd ett fåtal gånger sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009, säger Annika Babra.

Det är dock andra gången i år som Läkemedelsverket tar beslut om att stänga ett apotek. Svensk Farmaci skrev i mitten av februari om att myndigheten stängde ett apotek i Stockholms city.

Läs mer >> Läkemedelsverket stänger apotek i Stockholms city

Mest läst