Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige värd för EU-toppmöte om antibiotika­resistens

Hur ska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier bromsas? Den frågan diskuteras vid ett EU-toppmöte i Stockholm och Uppsala 6-7 mars. Mötet arrangeras som en del av det svenska ordförandeskapet i EU.

— Antibiotikaresistenta bakterier känner inga gränser, därför behöver vi hjälpas åt, inom Sverige, inom EU och globalt. Vi behöver också samverka över samhällssektorer. Frågan berör allt från djurhållning, livsmedel, hälso- och sjukvård till oss själva som individer, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, som deltar vid toppmötet, i ett pressmeddelande.

Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen

Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen

Under två dagar samlas EU:s hälsoministrar, representanter för EU:s institutioner, chefer för europeiska hälsomyndigheter och andra internationella organisationer för ett högnivåmöte om antimikrobiell resistens i Stockholm och Uppsala. På dagordningen står frågor som; hur kan EU bevara de effektiva antibiotika som fortfarande finns, stimulera utveckling av nya antibiotika och stärka ett globalt arbete mot antibiotikaresistens.

Om antibiotikaresistensen fortsätter att öka kan det leda till att flera vanliga ingrepp, som höftledsoperationer, transplantationer och behandling av allvarlig cancer, blir svårare att genomföra i framtiden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mest läst