Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Tillsammans kan vi ändra på tankesättet hos arbetsgivare”

”Jag skulle önska att arbetsgivare investerade lite mer tid i sina rekryteringar, för att skapa välfungerande och stabila team. På så sätt skulle företagen använda sina resurser på ett smartare sätt, samtidigt som man skapar en mer stabil, trivsam och attraktiv arbetsplats”, skriver Susanne Kunda i ett nytt blogginlägg.

När jag läser jobbannonser tänker jag ofta på vilken typ av person som de söker. Ibland kan det låta som att de letar efter en slags supermänniska, eller är det bara jag som känner så? Jag lägger märke till att många arbetsgivare söker medarbetare som till synes verkar vara bekväma i alla situationer, istället för att skapa fungerande team, med mångfald. Team där arbetsuppgifter kan fördelas efter intresse och personlighetstyp, snarare än bara tillgänglighet. Det finns ingen människa som trivs med alla typer av arbetsuppgifter. Ju fler arbetsuppgifter man får som man inte trivs med, desto kortare tid stannar man kvar i tjänsten. Det leder till mycket personalrotation, ostabil arbetsmiljö samt missnöjda medarbetare.

Ett återkommande ord i jobbannonser är ”stresstålig”.

Jag är till en stor del extrovert, vilket betyder att jag får det mesta av min energi av att interagera med andra människor. Jag gillar därför arbetsuppgifter där jag kan samarbeta med andra. Jag är kreativ och har en bra analytisk förmåga, jag blir därför stimulerad av arbetsuppgifter där problemlösning behövs. Det värsta jag vet är arbetsuppgifter som till exempel att mata in data i ett visst program eller ett Excel-ark. Det är då som hjärnan skriker ”NEEEJ!”, min kreativitet dör och jag känner mig dränerad efter ett tag. Det finns människor som gillar sådana arbetsuppgifter men å andra sidan blir dränerade av att umgås för mycket med andra. Det beror på teamets storlek men enligt min erfarenhet så finns både personlighetstyperna i de flesta arbetsgrupper.

Arbetsplatsen sätter sina anställda under press, snarare än att fokusera på effektivisering och prioritering av arbetsuppgifter.

Ett återkommande ord i jobbannonser är ”stresstålig”. Jag har blivit alltmer skeptisk till sådana arbetsplatser. Utifrån min erfarenhet så kan det vara ett tecken på att arbetsplatsen sätter sina anställda under press, snarare än att fokusera på effektivisering och prioritering av arbetsuppgifter. Det kan också vara ett tecken på att stress inte bara är tillfällig på denna arbetsplats, utan långvarig. Det finns ingen människa som tål stress hur länge som helst utan att bli sjuk. Stresstålighet kan tränas upp, men det är inte meningen att man ska utsättas för stress under en längre period, det är då stress blir skadlig. Det står även i arbetsmiljölagen att arbetsgivaren ansvarar för att förebygga ohälsosam arbetsbelastning och stress.

I början av min karriär vågade jag inte vara så öppen om arbetsuppgifter jag inte gillade. Jag ville bli den som aldrig sa nej och som var allt i allo. Vilket verkar vara attraktivt för arbetsgivare både då och nu. Jag skulle inte heller ha vågat skriva det här, jag skulle vara orolig för att potentiella arbetsgivare skulle läsa denna blogg, och att det skulle minska mina chanser att få jobb hos dem. Idag vet jag att en bra arbetsgivare skulle uppskatta det och skulle placera mig där jag kan använda mina styrkor och talanger till fullo.

Jag kommer inte tvinga mig själv att passa in i orealistiska rollbeskrivningar längre.

En bra arbetsgivare vet också att vi alla är olika, och endast vid behov och i korta stunder be mig att ta arbetsuppgifter jag inte trivs med. Det är en sådan arbetsgivare som är attraktiv för mig. Jag kommer inte tvinga mig själv att passa in i orealistiska rollbeskrivningar längre. Det var mitt gamla jag, mitt nya jag vet att jag förtjänar mycket bättre. Jag förtjänar att ha energi kvar efter jobbet så att inte hela min fritid ska gå åt att vila upp mig. Jag tror nog att jag har blivit en starkare person och vet att det är värt att uttrycka mina intressen och behov. Jag vet också att det är fler som tänker som jag, men som inte vågar prata om det. Förhoppningsvis får du som läser denna blogg, mod att uttrycka dina behov och intressen till din chef. Tillsammans kan vi ändra på tankesättet hos arbetsgivare.

Jag tror och hoppas att arbetsgivare och rekryterare kommer att lära sig om de vanligaste personlighetstyperna som finns och ta tillvara på de anställdas unika talanger. En rollbeskrivning ska vara generell och ledaren ska fördela arbetsuppgifterna till teamet efter sina enskilda styrkor, inte bara efter tillgänglighet. Jag skulle önska att arbetsgivare investerade lite mer tid i sina rekryteringar, för att skapa välfungerande och stabila team. På så sätt skulle företagen använda sina resurser på ett smartare sätt, samtidigt som man skapar en mer stabil, trivsam och attraktiv arbetsplats.

Mest läst