Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

FIP samlar in pengar till stöd för jordbävnings­drabbade

Den internationella farmaceutfederationen FIP samlar in pengar för att stödja tillgången på läkemedel i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien.

Hus, vägar, el och vattenförsörjning har skadats efter måndagens katastrofala jordskalv i södra Turkiet och nordvästra Syrien. Antalet omkomna och skadade räknas i tusental, men många saknas fortfarande och dödssiffran befaras stiga.

”FIP vill visa solidaritet med farmaceuter andra vårdgivare och patienter i de drabbade områdena”, säger FIP:s ordförande Dominique Jordan på federationens webbplats.

FIP, som representerar över fyra miljoner farmaceuter över hela världen, har efter att ha varit i kontakt med medlemsorganisationer och institutioner i flera länder beslutat sig för att starta en hjälpfond, dit den som vill visa sitt stöd kan donera pengar.

FIP är inte ensamma om samlar in pengar till de jordbävningsdrabbade. En rad hjälp- och kyrkliga organisationer gör likadant. Flera regeringar och organisationer skickar också räddningsarbetare, utrustning och förnödenheter till området.

— Omfattningen av skadorna är enorm. Efter två stora jordbävningar och över 60 efterskalv befinner sig människor fortfarande i chock och rädsla, de har inte ens tid att sörja sina nära och kära, säger Meryam Aslan, den internationella organisationen Oxfams talesperson i Ankara i ett pressmeddelande.

— Det är en dubbel tragedi för de som överlevt som nu också måste hantera kylan utomhus, fortsätter Meryam Aslan och säger vidare:

— Vi vet att alla länder som drabbas av den här hemska jordbävningen, och överlevarna, kommer behöva mycket stöd och hjälp – inte bara i det akut kortsiktiga, men också under de dagar, veckor och månader som kommer.

Den svenska regeringen meddelade till första att de avsätter 7 miljoner kronor i humanitärt stöd till de drabbade länderna. De kom på tisdagen med beskedet att Sverige ska ge ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd.

Här kan donera pengar till FIP:s hjälpfond.

Mest läst