Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket lanserar CRP-test, men får kritik ifrån läkare

Apoteket lanserar ett självtest för snabbsänka för att mäta bakterieinfektioner. Men Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ifrågasätter behovet och nyttan.

Apoteket AB lanserade i veckan ett självtest för snabbsänka, så kallat CRP eller C-reaktivt protein. Halten CRP ökar snabbt vid bakteriella infektioner och används vanligtvis för att följa om en antibiotikakur fungera eller inte. Normalt tas CRP på sjukhus eller vårdcentralen och ett självtest för hemmabruk har inte tidigare funnits på den svenska marknaden. Frågan är bara vilka patienter testet vänder sig till?

— Vi tror att testet vänder sig till dem har en kronisk sjukdom där man ordineras att mäta sitt CRP med en viss frekvens, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket.

Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket.

Men vilka sjukdomar det skulle kunna handla om kan, eller vill, hon inte säga.

— Det kan vara inflammatoriska sjukdomar eller om man har återkommenade problem med infektion. Men jag vill inte uttrycka någon specifik infektion, men jag tror att dessa patienter själva vet om man är en sådan som brukar behöva mäta CRP, säger hon.

Inte heller hur stor denna grupp patienter är kan hon svara på.

— Precis hur många som ordineras att monitorera sitt CRP känner vi inte till helt, men vi tror att många kommer att tycka att det är enkelt och bekvämt och vi tror att detta är ett steg i en utveckling där man kan testa sig mer hemma. Det är det som är tanken med testet, säger hon.

Hon berättar att Apoteket nu testar marknaden för tester för att se om det finns ett intresse. I ett pressmeddelande om lanseringen framhålls den stora försäljningsökningen av självtest under pandemin där försäljningen ökade med mer än 1 200 procent.

— Det här är en ny marknad, vi provar oss fram. Vi tycker att det är intressant att se och följa utvecklingen här. Vi tror att det kan förenkla och behövas, men vi vet inte säkert. Men vi tror i linje med övrig utveckling att självtester och egenmonitorering blir allt vanligare så tror vi att detta kan var en del i den utvecklingen, säger Louise Skalin.

Agnes Wold, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. (Bild beskuren).

En som inte riktigt ser behovet eller nyttan är Agnes Wold, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. På Twitter skriver hon i en kommentar om testet. ”Vaffan, Apoteket?! Det här är ingenting som underlättar ett dugg för en sjuk person, det handlar bara om att pungslå folk på pengar.”

Men Louise Skalin framhåller att testet är utvecklat utifrån önskemål från vården.

— Vi har haft dialog med vår leverantör som arbetar med flera önskemål från olika vårdgivare att tillhandahålla CRP-test som självtest för att underlätta för patienterna. De säger att det kan finnas en möjlighet att man kan använda detta test istället för att man kommer in till vården, säger hon.

Hon framhåller också att Apoteket inte aktivt marknadsför testet till olika patientgrupper.

— Vi har nu berättat att vi har lanserat det, men vi har inte marknadsfört testet till några grupper utan vi tror att man är ganska van att använda begreppet CRP, snabbsänka om man köper testet och vi tror att det finns en marknad för det, säger hon.

Mest läst