Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

1,2 miljarder människor kan få medicin till självkostnadspris

Pfizer utökar sitt icke-vinstdrivande initiativ och ger 45 låginkomstländer tillgång till alla sina produkter.

I maj 2022 lanserade Pfizer programmet ”An Accord for a Healthier World” som skulle hjälpa 45 av världens fattigaste länder att få tillgång till läkemedel till självkostnadspris. 45 länder som sammanlagt har 1,2 miljarder invånare.

Då gällde det bara företagets patenterade läkemedel, inklusive covid-19-behandlingen Paxlovid. Totalt rörde det sig om 23 produkter.

Nu utvidgar Pfizer erbjudandet till att omfatta bolagets samtliga cirka 500 produkter, både patenterade och icke-patenterade läkemedel och vacciner uppger företaget i ett pressmeddelande.

Bland annat inkluderar det kemoterapier och orala cancerbehandlingar samt antibiotika som kan hjälpa till att hantera antimikrobiell resistens (AMR).

— Vi lanserade överenskommelsen för att hjälpa till att minska den uppenbara skillnaden mellan hälsa och rättvisa som finns i vår värld, säger Pfizers styrelseordförande och vd Albert Bourla i pressmeddelandet.

— Den här utvidgningen av vårt produktutbud, i kombination med fortsatta ansträngningar för att hjälpa till med att ta itu med de hinder som begränsar eller förhindrar tillgången, kommer att hjälpa oss att uppnå och till och med påskynda vår vision om en värld där alla människor har tillgång till de mediciner och vacciner de behöver för att leva längre och ha ett hälsosammare liv, fortsätter han.

När Pfizer lanserar nya läkemedel och vacciner kommer de också att erbjudas till självkostnadspris.

De 45 länder som berörs

Afghanistan *

Bangladesh

Benin

Burkina Faso

Burundi

Kambodja

Centralafrikanska republiken

Tchad

Komorerna

Kongo

Eritrea

Etiopien *

Gambia

Ghana

Guinea

Guinea-Bissau

Haiti

Jemen

Kenya

Kirgizistan

Laos

Liberia

Madagaskar

Malawi

Mali

Mauretanien

Moçambique

Myanmar *

Nepal

Niger

Nordkorea *

Rwanda

Senegal

Sierra Leone

Salomonöarna

Somalia

Sydsudan

Sudan *

Syrien *

Tadzjikistan

Tanzania

Togo

Uganda

Zambia

Zimbabwe

* Leverans under förutsättning att tillämpliga lagar följs inklusive eventuella sanktioner och exportkontrollicenser och andra tillstånd

Källa: Pfizer.

Mest läst