Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotea utsedd till Sveriges mest hållbara butik 2022

Apotea har utsetts till ”Årets medvetna butik 2022” för sitt mångåriga hållbarhetsarbete, som bland annat innefattar solpaneler på taket och eldrivna lastbilar.

E-handelsapoteket Apotea uppmärksammas för sitt hållbarhetsarbete och har utnämnts till vinnare av ”Årets medvetna butik 2022”. Priset delas ut av prisjämförelsesajten Prisjakt som har instiftat priset med avsikten att uppmana och guida konsumenterna till smartare köp.

Vinnaren utses av en expertjury som består av hållbarhets-strategen Mårten Sjölin, Henrik Pålsson vid Lunds Universitet och Alexandra Davidsson på Medveten Konsumtion.

Apoteas hållbarhets- och kvalitetschef, Erika Svensson, är glad och stolt över utmärkelsen.

— Att vinna priset för Årets medvetna butik är extra roligt för oss som länge arbetat med, och varit drivande när det gäller, hållbarhetsfrågorna inom framför allt e-handel. Vår stora satsning i år har varit att vi har elektrifierat sträckan mellan vårt lager och fraktterminalerna vilket är avgörande för att kunna göra hela leveranskedjan fossilfri. Vi hoppas att det, och övrigt vi har gjort, kan vara en inspiration för andra företag, säger hon i ett pressmeddelande.

Apoteas vd Pär Svärdson och hållbarhets- och kvalitetschef Erika Svensson med diplomet som ”Årets medvetna butik 2022”.

De eldrivna lastbilarna mellan lagret i Morgongåva och fraktterminalerna i Rosersberg i Stockholm är också något som tas upp i juryns motivering till priset:

”Apotea har under många år visat upp ett genuint och ambitiöst hållbarhetsarbete inom främst optimerade e-handelsförpackningar, effektiva lagerlösningar och elektrifierade transporter. De har genom sitt engagemang och inflytande påverkat e-handeln i en hållbar inriktning, inte minst genom arbetet att minimera onödigt material i förpackningar. De har även påbörjat nästa steg för att ytterligare e-handelsanpassa förpackningarna genom kravställning på leverantörer som bland annat kommer att bidra till deras mål att ha ett plastfritt lager 2025. Vidare arbetar Apotea med egenproducerad energi från solcellsanläggningar på sina lager i Morgongåva samt har kontinuerlig utveckling och utbildning av medarbetare. Apotea är öppna med att det finns många utmaningar och de arbetar aktivt både inom den egna organisationen och tillsammans med branschkollegor på att lösa dem. Samarbete är en viktig väg framåt för att ta stora steg framåt på miljö- och klimatagendan. En starkt bidragande anledning till att Apotea blir årets medvetna butik 2022 är satsningen på elektrifierade lastbilstransporter mellan Morgongåva och Stockholm. Denna satsning är ett bra exempel på hur samlastning kan minska antalet lastbilstransporter och då klimatbelastningen samt att det tydligt visar att elektrifiering av tunga fordon är fullt möjlig om man bara vågar testa ny teknik. En värdig vinnare tycker en enhällig jury!”

Apoteas huvudlager i Morgongåva med solpaneler på taket.

— Jag tycker det är fantastiskt roligt att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas. Vårt arbete med hållbarhet är något som alla på Apotea bidrar till på olika sätt och vi har i många år arbetat för att inspirera kunder, leverantörer och andra e-handlare att göra mer hållbara val när det gäller förpackningar, konsumtion och transport, säger Pär Svärdson, vd på Apotea i samma pressmeddelande.

Mest läst