Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tre av fyra kvinnor vill kunna få p-piller utskrivet på apoteket

En klar majoritet av tillfrågad amerikanska kvinnor vill kunna få p-piller utskrivna av sin apotekare, visar ny studie.

I USA kan apotekare förskriva p-piller i 20 av 50 stater och i ytterligare tio stater pågår allt ifrån diskussioner om införande till att lagstiftningen är på gång att ändras så att förskrivning ska bli möjligt.

Staten New York är dock en av de stater där det fortfarande inte är tillåtet för apotekare att förskriva p-piller. Men i en ny enkätundersökning av 500 kvinnor boende i staten New York anger tre av fyra intervjuade kvinnor att de skulle vara helt bekväma med att få sina p-piller utskrivna av apotekaren. Men bara en av fyra var medvetna om att apotekare har rätt att göra det i många stater.

Studien presenterades på mötet ASHP Midyear 2022 som hölls i förra veckan i Las Vegas, arrangerat av American Society of Health-System Pharmacists, ASHP, I USA. Mötet är det största mötet rörande apoteksfrågor i USA.

De flesta svarande angav att de ansåg att apotekare har fullt tillräcklig kunskap för att kunna förskriva p-piller. Många lyfte också enkelheten att kunna nå apoteket jämfört med läkare där avstånd, långa väntetider, svårigheter att boka tid togs upp som hinder för att få sina preventivmedel i tid.

— Apotekare är en underutnyttjad och samtidigt viktig resurs för så många amerikaner, särskilt de som bor lång ifrån andra hälso- och sjukvårdsinrättningar eller har en begränsad tillgång av andra skäl, säger Tom Kraus, vice-ansvarig för regeringskontakter inom ASHP i ett pressmeddelande om studien.

Kalifornien var den första stat som tillät apotekare att förskriva p-piller redan 2013 och sedan dess har alltså många stater följt efter. Den senaste var South Carolina där det blev tillåtet i maj i år.

Mest läst