Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vad Sveriges farmaceuter kan hoppas på från tomten

Julen står för dörren och arbetsgivarna planerar för årets julklapp. Men vad är det i paketen? Vissa berättar och vissa inte. Klart är ändå de flesta farmaceuter kan räkna med något ur tomtens säck.

Ett traditionsenligt sätt för arbetsgivare att visa sin uppskattning över sina anställdas arbetsinsatser är att dela ut julklappar till dem. Svensk Farmaci har frågat Sveriges sju apotekskedjor hur de tänker kring julklappar i år. Svaren avslöjar att det ryms både mjuka och hårda klappar i tomtesäcken.

På Apoteket AB kan de flesta anställda se fram emot en möjlighet att själva välja sin julklapp.

— Apoteket erbjuder julklapp till all tillsvidareanställd personal samt visstidsanställd personal som jobbat längre än sex månader. Våra medarbetare väljer sin julklapp i en förmånsportal där det finns ett stort urval för att alla ska hitta något som passar. För den som vill skänka sin julklapp till välgörande ändamål finns möjlighet att donera till Rädda Barnen och ett antal andra välgörenhetsorganisationer. Värdet för julklappen ligger inom gränsvärdet för skattepliktig förmån, säger Elin Jarl, chef extern kommunikation, Apoteket AB i ett mejlsvar.

Skatteverkets övre gräns för skattefria julgåvor ligger på 500 kronor per person, inklusive moms.

För Apoteket Hjärtats personal innebär årets julklapp också en viss valfrihet, så länge man håller sig inom dem egna koncernens ramar.

— På Apotek Hjärtat vill vi givetvis visa vår uppskattning för alla fantastiska medarbetare och därför kommer alla medarbetare på Apotek Hjärtat som jobbat sedan november 2022 eller är timanställda och arbetar minst 15 timmar i veckan att få ett presentkort på ICA och Apotek Hjärtat i julgåva, svarar Maria Elfvelin, presskontakt för Apotek Hjärtat i ett mejl.

Vilket värde presentkortet har vill hon inte berätta, men utan tvekan kommer det att bidra till julborden hos de anställda.

Vad personalen på Kronans Apotek, som numera även innefattar tidigare anställda inom Apoteksgruppen, eller Doz (fd Lloyds) får för något i julklapp är och förblir en väl förborgad hemlighet tills klapparna är öppnade. Företagen vill inte berätta någonting alls om sina planer för personalens julgåva.

Bland de rena e-handelsapoteken är det också lite si och så med öppenheten kring julklappsplanerna. Personalen på Apotea kan dock se fram emot en praktisk gåva i jul.

— Vi ger en ryggsäck i julklapp, svarar Stefan Eriksson, vice vd på Apotea.

Men vare sig Meds eller Apohem vill berätta vad de tänker ge i julklapp eller för hur mycket.

Apoteksföretagens julgåvor ligger väl i linje med dem som farmaceuter och andra som arbetar inom hälso- och sjukvården får. I en genomgång som Dagens Medicin gjort visas att resonemangen går igen i regionerna. Många förhåller sig till Skatteverkets över gräns för skattefria julgåvor på 500 kronor per person, medan andra ligger något under.

Valfrihet är ett ledord även i regionerna. Några regioner, som Dalarna, Kalmar och Västernorrland, ger sina medarbetare ett presentkort. Region Södermanland låter istället medarbetarna välja en julklapp från en förmånsportal. Andra, som Region Värmland, ger de anställda möjlighet att välja mellan en julgåva och ett julbord, medan Region Gävleborg ger cheferna möjligheten att bjuda på någon form av social aktivitet. Mest generöst är Region Kronoberg där cheferna kan bjuda de anställda på antingen en julgåva för högst 500 kronor eller ett rejält julbord eller annan aktivitet för som mest 700 kronor per anställd.

Andra regioner specificerar inte vad julgåvan består i, de berättar bara att värdet håller sig mellan 250–500 kronor.

Mest läst