Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström prisad av den norska regeringen

Apotekaren och förre vaccinsamordnaren Rickard Bergström prisas igen. Denna gång utnämns han till kommendör av Den Kungliga Norska Förtjänstorden för att han såg till att även Norge inkluderades i EU:s upphandling av vacciner.

Den svenska apotekaren och förre vaccinsamordnaren Richard Bergström har utnämnts till kommendör av Den Kungliga Norska Förtjänstorden för att han i sitt arbete som vaccinsamordnare ordnade så att också Norge inkluderades i EU:s upphandling av coronavacciner.

— Richard Bergström och Sverige förtjänar ett stort tack från Norge för att vi fick tillgång till vacciner mot covid-19, och därmed en väg ut ur pandemin. Ni gjorde mer för Norge i den här saken än vad man kan förvänta sig av ett grannland, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre, i ett pressmeddelande.

Richard Bergström efter att han blivit utnämnd till kommendör av Den Kungliga Norska Förtjänstorden.

Förtjänstorden delades ut i går onsdag i den norska regeringens representationslokaler, efter en rundvandring på Nydalens vaccincenter i Oslo, och ges till Bergström för ”särskilt förtjänstfullt verk för Norge och mänskligheten”.

— Vi är ett litet och sårbart land. Vare sig vår solida finasiella position eller EES-avtalet kunde säkra oss bra vacciner snabbt. Då var Richard Bergström och Sverige bra att ha. Tack vare dem och EU blev vi inkluderade i EU:s inköpsordning. Norge fick vacciner på samma sätt som EU-länderna och i samma takt, säger Jonas Gahr Støre vidare i pressmeddelandet.

Även den norska hälso- och omsorgsministern Ingvild Kjerkol hyllar Richard Bergström.

— Hade det inte varit för Bergström och Sverige hade vi fått vänta längre på vaccin. Det hade varit en mycket svår situation om Europa hade fått vaccin medan Norge stod utanför, säger hon.

Andra läser