Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Amerikansk apotekskedja i mångmiljardförlikning

Över 32 miljarder kronor kommer USA:s största detaljhandels- och apotekskedja, Walmart, att betala i en förlikning kring den uppmärksammade opioidskandalen i landet.

Den amerikanska detaljhandels- och apotekskedjan Walmart har gått med på en förlikning i tusentals fall av stämningar av deras apoteks inblandning i den uppmärksammade opioidskandalen. På tisdagen meddelade företaget tillsammans med juridiska företrädare för delstater och lokalsamhällen att man nått en förlikning där Walmart ska betala 3,1 miljarder dollar, eller motsvarande över 32 miljarder kronor, enligt dagens dollarkurs (10,44 kr/$).

Pengarna kommer att gå till missbruksbehandling och utbildningsprogram för att hjälpa samhällen i USA att motverka den fortfarande pågående missbruksvågen, som nu i huvudsak drivs av illegal försäljning av fentanyl, rapporterar New York Times.

Walmarts förlikning är den första av tre där stora amerikanska apotekskedjor stämts för sin ansvarslösa försäljning av opioider. De två övriga, Walgreens och CVS, förhandlar fortfarande sina villkor, men de preliminära avtal som finns pekar på att de kommer att få betala mer, någonstans mellan 4,8 och 4,9 miljarder dollar var, motsvarande drygt 50 miljarder kronor var. En skillnad är att Walmart kommer att betala mycket fortare med merparten redan nästa år och resten fram till 2028, medan de andra apotekskedjorna diskuterar betalning på 10-15 års sikt.

I ett uttalande från Walmart säger företaget; ”Walmart anser att den överenskomna förlikningen är i allas bästa intresse och kommer ge en reell hjälp till samhällena i Amerika i deras kamp mot opioidkrisen, där hjälpen kommer snabbare än i något annat nationell förlikning hittills.”

Däremot vägrar företaget att ta på sig något egentligt ansvar för sitt agerande. ”Denna förlikning innebär inte något erkännande av skuld.”, skriver företaget i sitt uttanlande, enligt New York Times.

Förlikningen innebär, förutom det stora bötesbeloppet, att Walmart beordrats av domstolen att noggrant övervaka läkarnas förskrivningar, agera mot läkare som överförskriver samt stoppa patienter som går till flera läkare för opioidrecept.

— Denna förlikning med Walmart adderar till de viktiga framsteg vi redan gjort i liknande avtal med tillverkare och distributörer, och vi är inte färdiga ännu, säger Josh Stein, justitiekansler i staten North Carolina.

Enligt jurister som New York Times talat med kommer man nu att gå efter mindre apotekskedjor och läkemedelstillverkare.

Läs mer >>
New York Times 2022-11-15: Walmart Agrees to Pay $3.1 Billion to Settle Opioid Lawsuits
Svensk Farmaci 2022-08-19: Amerikanska apotekskedjor dömda till miljardböter

Andra läser