Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Många farmaceuter berörs när Apoteket flyttar verksamhet

Apoteket vill samla sin orderberedning för e-handel från Kalmar och Kungens kurva, utanför Stockholm, till distanslagret i Eskilstuna. Ett 30-tal farmaceuter i Kalmar riskerar då att bli av med jobbet, enligt tidningen Barometern.

Apoteket AB vill samla sin farmaceuthantering av e-handelsbeställningar till sitt nya e-handelslager i Eskilstuna. Det innebär att hela den orderberedande enheten som idag finns i Kalmar flyttas till Eskilstuna. Det är ett stort antal farmaceuter som direkt berörs av omställningen och flytten, enligt Jeanette Persson, chef för intern kommunikation på Apoteket AB.

Hur många tjänster det handlar om går dock inte att säga innan de fackliga förhandlingarna är klara och de ska starta den 20 oktober.

Men enligt uppgifter i den lokala tidningen Barometern i Kalmar ska det handla om drygt 30 farmaceuter vars jobb kommer att flytta och enligt Sveriges Radio P4 Kalmar handlar det om ett 40-tal jobb.

Jeanette Persson skriver i ett mejl till Svensk Farmaci; ”I dagsläget har vi farmaceuter inom e-handeln i Kalmar och i Kungens kurva så när vi samordnar arbetet till Eskilstuna skapar vi en samlad organisation som enklare och mer effektivt kan hantera de nya regler som finns kring apotekens e-handel. Det innebär till exempel att beställningarna av receptförskrivet kan hanteras av en farmaceut som gör både så kallad lämplighetskontroll och helhetskontroll på plats vid ett och samma tillfälle.”

I Kungens kurva utanför Stockholm är det idag Tamro som hanterar Apotekets e-handelsbeställningar. Den verksamheten kommer att avvecklas och övertas av Apoteket AB när de tar över e-handelslogistiken i egen regi. Personalen hos Tamro är sedan tidigare informerade om förändringarna, enligt Jeanette Persson.

Apotekets Kundserviceenhet, som också finns i Kalmar, berörs inte av förslaget, även om det framställs så i flera lokala medier. Istället föreslås kundserviceenheten bli kvar och utökas med farmaceuter som tidigare ingått i e-handelns organisation, enligt Jeanette Persson.

Personalen i Kalmar informerades igår, tisdag, vid ett stormöte. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Bland farmaceuterna har många redan börjat söka nya jobb i regionen. Ölandsbladet rapporterar bland annat att Apoteksgruppen i Borgholm redan har fått in sex jobbansökningar. Tyvärr har man dock inte behov av någon ytterligare personal just nu.

Kalmars kommunalråd, Johan Persson (S), är allt annat än nöjd med Apotekets agerande.

— Det finns all anledning att rikta kritik mot Apoteket AB. De genomför en förändring helt utan dialog med oss som kommun, säger han till Barometern.

Andra läser