Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström slutar som vaccinsamordnare

Richard Bergström lämnar uppdraget som vaccinsamordnare i förtid och går vidare till ett nytt jobb, rapporterar Läkemedelsmarknaden.

Åtta månader före utsatt tid avslutar Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, sitt uppdrag då han lämnar sitt slutbetänkande till regeringen redan den 31 oktober istället för 30 juni 2023 som angavs i direktivet. Skälet är att vaccinarbetet har gått in i en ny fas.

— Eftersom EU-kommissionens mandat att köpa in vaccin till EU har upphört tycker jag det är dags nu att avsluta mitt uppdrag. EU-kommissionen kommer att förvalta de avtal vi har, men för framtida vaccin måste kommissionen och EU:s medlemsländer hitta en ny modell, säger Richard Bergström till Läkemedelsmarknaden.

Han kommer, efter att slutbetänkandet är lämnat, att börja ett nytt jobb på analysföretaget Iqvia.

— Efter denna plikt-tjänstgöring som en av EU:s förhandlare för vaccin mot Covid-19 passar jobbet på Iqvia mig utmärkt. Jag kommer att vara chef för European Affairs, vilket betyder att jobba med både läkemedelsindustrin och den offentliga sidan på EU- och nationell nivå, säger Richard Bergström till Läkemedelsmarknaden.

Enligt socialdepartementet är det i dagsläget oklart vem, om någon, som kommer att ta över rollen som vaccinsamordnare efter Richard Bergström.

Förutom det nya arbetet på Iqvia skriver Richard Bergström på en bok tillsammans med Svensk Farmacis tidigare chefredaktör, Nils Bergeå, om sin tid som vaccinsamordnare.

— Kommer en del saftiga detaljer i den boken, säger Richard Bergström.

Mest läst