Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek i Märsta stängt av Läkemedelsverket

Apoteket Vipan i Märsta har, efter en inspektion, stängts med omedelbar verkan av Läkemedelsverket.

[Uppdaterad 2022-09-21 kl 08:25]

Vid inspektionen uppdagades allvarliga brister på apoteket som föranledde ett omedelbart beslut om stängning. Apoteket Vipan är ett franchiseapotek inom Apoteksgruppen och drivs av Apoteksgruppen i Stockholm och Märsta Nr 1 AB.

— Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är sammantaget några grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas för att apoteket ska kunna hålla öppet, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket.

I ett pressmeddelande från Apoteksgruppen säger företaget att man ser allvarligt på händelsen och stöttar apoteksägaren i att komma till rätta med de brister som Läkemedelsverket har slagit ner på. Som stöd tillhandahåller Apoteksgruppen bland annat ett egenkontrollprogram för att säkerställa och underlätta efterlevnaden av kravet på egenkontroll.

Birgitta Lange Sjöblom, kvalitets- och hållbarhetsdirektör, Apoteksgruppen.

— Vi stöttar franchisetagaren i Märsta så att de så snart som möjligt kan komma till rätta med de brister som Läkemedelsverket funnit. Vår målsättning är givetvis att våra kunder fortsatt ska känna sig trygga och väl omhändertagna på alla apotek inom Apoteksgruppen, säger Birgitta Lange Sjöblom, kvalitets- och hållbarhetsdirektör på Apoteksgruppen i pressmeddelandet.

Stängningen är tillfällig, men apoteket får inte öppna igen förrän det säkerställts att verksamheten kan bedrivas på ett patientsäkert sätt.

— Beslutet är ovanligt. Läkemedelsverket har endast fattat beslut om tillfällig stängning en handfull gånger tidigare, sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Vad bristerna rör sig om i detalj kan vi inte berätta, med hänvisning till sekretess, säger Annika Babra

Ägarna behöver nu rätta till bristerna varefter Läkemedelsverket kan komma att fatta ett nytt beslut.

Mest läst