Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström utsedd till årets alumn

Apotekare Richard Bergström är årets alumn vid Uppsala universitet 2022.

[Uppdaterad 2022-09-06 kl. 15:33]

Sveriges vaccinsamordnare, apotekare Richard Bergström, har utsetts till Årets alumn 2022 vid Uppsala universitet. Detta med motiveringen:

”Richard Bergström har de senaste åren varit en av de mest synliga och viktigaste personerna i samband med covid19-pandemin. Han har dessförinnan en mycket framgångsrik karriär inom myndighet och framförallt inom läkemedelsindustrins intresseorganisationer, både på nationell och europeisk nivå. Parallellt med detta har han hela tiden haft en nära kontakt med Uppsala universitet. Richard Bergström är en sann alumn och ett sant föredöme för våra studenter.”

Richard Bergström säger själv i en kort kommentar till Svensk Farmaci:

— Det är en stor ära för mig. Jag är stolt över min koppling till Uppsala universitet — och har under hela min karriär nämnt Uppsala så ofta jag kunnat.

Richard Bergström utnämndes till nationell vaccinsamordnare av Sveriges regering den 14 juni 2020. Enligt den ursprungliga planen skulle uppdraget vara slutfört den 15 maj 2022, men hans jobb fortsätter med nya varianter av vaccin som krävs för att tackla nya varianter av viruset.

En alumnföreläsning med Richard Bergström kommer att hållas den 23 november. Aktuell information om föreläsningen kommer att finnas i universitetets kalendarium. Utmärkelsen Årets alumn delas ut vid Uppsala universitets prishögtid den 7 oktober.

Läs en längre intervju med Richard Bergström i Svensk Farmaci. ”Det går inte att vänta och se, då är det för sent”

Mest läst