Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Han vill ta upp ämnen som för professionen framåt

– Jag gillar att diskutera frågor som berör, men många inte vågar ta upp, säger sjukvårdsapotekaren Niki Peyravi Latif, ny bloggare för Svensk Farmaci.

Som bloggare på Svensk Farmaci vill Niki Peyravi Latif ingjuta yrkesstolthet i alla farmaceuter. Det har han redan visat prov på när han, tillsammans med en kollega, skrev ett debattinlägg i Dagens Medicin för ett par år sedan och försvarade apotekarrollen inom sjukvården.

 – Vi svarade några sjuksköterskor som skrivit ett debattinlägg om apotekare i vården. Jag kände att vi var tvungna att beskriva hur kliniska apotekare arbetar för att visa allmänheten bredden av vår profession. Det finns en stor kunskapslucka bland gemene man vad och hur vi bidrar med vår kompetens i samhället, säger han.

Niki Peyravi Latif arbetar som sortimentrådssansvarig inom Västra Götalandsregionen. Han hanterar restsituationer av läkemedel i slutenvården samt bistår med farmaceutisk kompetens i olika delar av verksamheten.

Han blev färdig apotekare för sju år sedan. De första sex åren arbetade han som klinisk apotekare på Akademiska sjukhusets akutmottagning och akutavdelning i Uppsala. Men familjen trivdes aldrig riktigt i staden. För ett halvår sedan flyttade de tillbaka till Göteborg, närmare sina nära och kära.

Ursprungligen kommer Niki Peyravi Latif varken från Göteborg eller Uppsala. Han är uppväxt på Öland, med en mamma från Sverige och pappa från Iran.

Som andra generationens invandrare är han van att få frågor om sitt ”exotiska” utseende. Det är också ämnet för hans första blogginlägg. Han undrar vad sådana frågor har med hans profession att göra.

– När jag möter någon som jag inte känner, med apotekarhatten på, så vill jag inte prata om mitt ursprung. Då blir man lätt en måltavla för samhällsdiskussioner om till exempel integration asylinvandring, tillhörighet eller svenskhet. Det blir absurt när det första man pratar om är just det, och möts i ett sammanhang som inte har alls med mig som person att göra. Då brukar det ofta ligga något annat bakom.

Han har mött både patienters, kunders och kollegors fördomar i tjänsten och tycker att viktigt att ämnet lyfts fram. Väldigt mycket tystas ned och tas aldrig upp på arbetsplatsen, menar han.

– Det är svårt att bemöta och samtidigt vara professionell i sin yrkesutövning. Det är inte heller något som lärs ut på apotekarprogrammet, utan en situation som kräver att man känner sig trygg i sin yrkesutövning. Jag tror det är många, framför allt utlandsfödda, som kan se den här problematiken. De flesta vill ju gå till jobbet och inte bli bedömda efter hur de ser ut.

Niki Peyravi Latif

Ålder: 30 år.
Bor: Utanför Göteborg med sin sambo och tvåårige son.
Utbildning: Apotekarprogrammet i Göteborg.
Arbetar: Sortimentrådsansvarig på Västra Götalandsregionen.
Aktuell: Ny bloggare på Svensk Farmaci.

Läs mer >> “Se hit apotekarzlatan!”

Mest läst