Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket lanserar läkemedelsinformation till barn

Läkemedelsinformation till barn och ungdomar ska öka deras kunskap och minska risken för felanvändning. Idag börjar Läkemedelsverket med sin informationssatsning ”Koll på mediciner”.

Läkemedelsverket vill öka barns och ungdomars kunskap om läkemedel. Detta eftersom läkemedel inte alltid används på rätt sätt och tillgången till olagliga läkemedel på nätet ökar.

— Allmän kunskap om läkemedel, vad läkemedel är, hur man använder dem på rätt sätt, och vikten av att vara källkritisk till information om hälsa och läkemedel på nätet, är ett sätt att bidra till barns hälsa. Dessutom är det viktigt att bara ta läkemedel när man behöver dem, säger Elin Kimland, Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten presenterar därför idag en rapport som visar kunskapsbehovet samt de första delarna i sitt informationsmaterial till barn och ungdomar kallat ”Koll på mediciner”. Materialet har utformats i samråd med ungdomar och nationella myndigheter inom folkhälsa, specialistföreningar och andra berörda organisationer, enligt myndighetens pressmeddelande.

Informationsmaterialet består dels av korta informationsfilmer och dels mer fördjupad skriftlig information. Allt material finns på myndighetens webbplats, lakemedelsverket.se/medicinkoll, och filmerna finns även på Youtube.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=5vR3054MfYM

Läkemedelsverket ser gärna att hälso- och sjukvården medverkar till att göra informationen tillgänglig och sprider den. Myndigheten jobbar också på att identifiera fler kanaler för att sprida informationen.

— Vården är en viktig kunskapsförmedlare som möter ungdomar, men vi ser även att skolan skulle kunna vara en viktig väg framåt för att nå barn i alla åldrar, säger Elin Kimland.

Läkemedelverkets rapport: Ökad kunskap om läkemedel hos barn och ungdomar (pdf).

Koll på medicin på Läkemedelsverkets webbplats.

Andra läser