Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Covid-vaccin världens mest sålda läkemedel 2021

Covid-vaccinet Comirnaty från Pfizer och Biontech är förra årets läkemedelsraket och tar förstaplatsen i den globala försäljningslistan i överlägsen stil med nästan tre gånger så stor försäljning som tvåan.

[Uppdaterad 2022-06-03, kl 15:59 med korrekt dollarkurs.]

Pfizers och Biontechs covid-vaccin Comirnaty toppar överlägset listan över världens mest sålda läkemedel förra året. Med en global försäljning på hela 59,1 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 575 miljarder kronor, slår covid-vaccinet tvåan Humira med nästan tre gånger. Den monoklonala antikroppen Humira såldes förra året för 20,7 miljarder dollar, eller motsvarande strax över 200 miljarder kronor.

Pandemin har definitivt påverkat försäljningslistan. Inte mindre än fyra covid-relaterade läkemedel återfinns bland världens topp 20 där Modernas covid-vaccin Spikevax intar tredjeplatsen med en total försäljning på 17,7 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 170 miljarder kronor. En bit längre ner i listan återfinns antikroppsbehandlingen Ronapreve på plats 16 och ytterligare längre ner den antivirala behandlingen Veklury (remdesivir) på plats 19.

Förutom de fyra covid-preparaten tog sig tre andra läkemedel in som nya på listan. Det är den monoklonala antikroppen Dupixent på plats 14, cancerbehandlingen Darzalex på plats 15 och den nya behandlingen mot cystisk fibros, Kaftrio på plats 17. Den senare tillhandahålls dock inte i Sverige efter att NT-rådet beslutat att inte rekommendera behandlingen på grund av att den bedömdes vara för dyr.

Totalt sju nya läkemedel tog sig alltså in på den globala topp-20-listan, vilket är ovanligt många, men något som kan hänföras till pandemin. Hur länge covid-preparaten stannar eller om de ens finns kvar på nästa års lista kommer förstås bero på hur coronaviruset utvecklas.

Bland de läkemedel som åkte ut från listan kan nämnas Mabthera, Remicade och Enbrel.

Mest läst