Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Apoteken måste bli mer relevanta för att ha en framtid”

Sveriges apoteksbransch har nu kommit till den brytpunkt i utvecklingen av e-handeln som innebär att butiksnätet börjar påverkas, skriver Fredrik Hedlund i sin ledare.

Den huvudsakliga tillväxten i branschen sker då i den digitala kanalen och de fysiska butikerna får allt svårare att hantera ökande kostnader, i form av löner och hyror, när de inte tjänar mer utan snarare mindre år efter år.

Brytpunkten inträffar när e-handeln passerar 15–20 procent av den totala marknaden. Vid årsskiftet 2021/2022 låg e-handeln inom apoteksbranschen på 18,9 procent, tre månader senare, i månadsskiftet mars/april hade den passerat 20 procent.

Först att nå denna brytpunkt var bokhandeln. För tio år sedan fanns det gott om bokhandlare i stadsbilden, nu är de svåra att hitta. E-handels-andelen i bokbranschen ligger idag på cirka 60 procent.

Hur kommer det då att gå för apoteken? De kommer att bli färre, den saken är säker, men hur mycket färre är inte förutbestämt. Läkemedel är inte böcker, vid akuta besvär behövs medicinen omedelbart. Till exempel vill ingen vänta på utskrivna antibiotikakurer, hostmediciner eller värktabletter. Men de flesta behandlingar behövs inte akut och kan mycket väl beställas som böcker eller andra produkter.

Spelar det någon roll då, om apoteken är kvar? För stadsbilden? Ja. För alla som jobbar på apoteken? Ja, så klart. För patienterna? Njae. För de flesta kommer det att fungera bra ändå. För de med akuta behov är apoteken naturligtvis nödvändiga. Men det går inte att behålla dagens butiksnät av apotek för de med akutbehov.

För att apoteken ska ha en framtid måste de tillföra något relevant, något som e-handeln inte kan. Att bara tillhandahålla läkemedel räcker inte. Kanske handlar det om fler fysiska tjänster, kanske är det drive in-lösningar, jag vet inte. Men det finns bara en tid att ta reda på det och det är nu.

I mitt huvud just nu …

Upp-och-nervända världen 1
En hel värld måste nu ändra sig för att en gubbe i Kreml har läst George Orwells dystopier som en bruksanvisning. Ska det verkligen vara så?

Upp-och-nervända världen 2
VM-finalen i ishockey spelas i slutet av maj och VM-finalen i fotboll strax före jul. Ska det verkligen vara så? 

Upp-och-nervända världen 3
När ”Facebook-gate”, den första integritets- och GDPR-skandalen på ett e-handelsapotek, avslöjas i Sverige är det inte någon av de nya privata aktörerna som visar sig okunniga om regelverket utan statliga Apoteket. Ska det verkligen vara så?

Mest läst