Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Våren – en tid att våga ta sig an nya utmaningar”

Våren symboliserar pånyttfödelse. Kanske extra mycket om man som Jennifer Nilsson gör sina allra sista veckor på apotekarutbildningen. Men att ha en hel värld av nya möjligheter framför sig kan vara både kittlande och läskigt, skriver hon i ett nytt blogginlägg.

Snön töar sakta och droppar ner på min balkong då solen lyser klart idag. Dripp dropp låter det när jag sitter i vårt lilla kontor och ska skriva ner detta blogginlägg. Ett vårtecken som skänker lite hopp och verkar göra så att allt känns lite lättare. Jag vet inte vad ni har för koppling till våren men för mig symboliserar våren någon slags pånyttfödelse, kanske ännu mer än vad ett nytt år gör. Mitt i det långa, mörka och kalla så börjar ljusglimtar plötsligt visa sig. Något som också smittar av sig på känslan inombords. En tid för att våga kasta sig ut och ta sig an nya utmaningar.

Det låter kanske väldigt dramatiskt, men det känns som att vi under den långa vintern mest fokuserar på överlevnad. Man trampar på i sitt vanliga spår och hoppas mest att veckorna ska gå fort, och att helgen inte springer förbi som den brukar. Medan vi på våren får en chans att väcka oss till liv igen. Inte bara överleva utan även leva. Det känns kanske simpelt att jämföra oss med övervintrande växter, men det finns många paralleller att dra där. Så som en perenn som varit i dvala de senaste månaderna och nu får känna de första smekande strålarna av vårsolen, måste jag säga att det känns väldigt härligt.

Läskigt är inte alltid ekvivalent med dåligt.

Och det känns kanske lite extra så just den här våren, eftersom jag tillsammans med flera andra är inne på mina allra sista veckor på apotekarutbildningen. Och framför oss ligger en hel värld av nya möjligheter, vilket kan vara lika delar härligt och skrämmande emellanåt. Men är det något jag lärt mig under de senaste åren, där jag mer frekvent än tidigare har stått vid olika vägskäl i livet, så är det att om tanken på någonting väcker en skräckblandad förtjusning – så är det det tydligaste tecknet på att det är ditåt man ska. Det där som känns kittlande men samtidigt lite läskigt. Att våga kasta sig in i just det, är ofta det som leder till den största personliga utvecklingen.

Så för både min egen skull och för samtliga studenter som nu tar examen inom kort så önskar jag att vi hittar en plats där vi trivs och som frambringar det bästa i var och en av oss. Och kom ihåg att läskigt är inte alltid ekvivalent med dåligt. Det kanske rent av är det hela livet handlar om, att våga utmana oss själva tills vi hittar rätt. Även om vägen dit kan kantas av val som känns som misslyckanden, så är det en del av din resa vilket kommer leda dig rätt till slut.

Önskar er alla ett par fina stunder i vårsolen!

Mest läst