Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nu börjar nio pilot-apotek med farmaceutiska tjänster

På måndag startar piloten för den farmaceutiska tjänsten inhalationsvägledning på nio apotek runt om i landet. Två veckor senare ansluter resten av de totalt 150 apotek som ingår i testet som ska pågå i tre månader.

Tjänsten inhalationsvägledning kommer att erbjudas alla som har inhalationsläkemedel och som kommer till något av de 150 testapoteken. Man kommer inte göra något skillnad på om patienten är en van användare eller inte.

— Det är så man har lagt upp det i Norge och Danmark. Där har man sett att man kan göra minst lika mycket fel om man använt läkemedlet i tio år som om man fick det samma dag, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening som håller i det praktiska i testerna.

Fredriks Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Utvärderingen av tjänsten kommer att fokusera på genomförbarheten, likvärdigheten och kvaliteten.

— Det blir enkäter till personalen kring hur det har gått, det kommer också finnas ett egenkontrollprogram. Vi kommer också samla in information om vilka inhalatorer som kunderna har och vilka vanliga fel som upptäcks och hur ofta.

Han skulle gärna utvärdera den kliniska nyttan, men försöket pågår för kort period.

— Vi kommer inte att hinna rekrytera tillräckligt många patienter för att kunna dra säkra slutsatser, då skulle vi behöva hålla på betydligt längre, säger han.

Att starta en inhalationstjänst under en pandemi, om än i avklingande, är kanske inte den bästa tajmingen och Fredrik Boström tror att det kan komma att påverka hur många som vill testa.

— Det hade säkert varit lättare att lansera den här tjänsten före pandemin än nu. Även om restriktionerna är avvecklade så pågår pandemin fortfarande. Det kan möjligen minska intresset, något som vi har haft med i våra beräkningar när vi har tittat på ambitionsnivån, säger han.

De nio pilotapoteken som startar nästa vecka

Apotek Hjärtat, Rådhusgatan i Nässjö

Apotek Hjärtat, ICA Maxi i Ängelholm

Apoteket AB, Backaplan i Göteborg

Apoteket AB, Tranan i Vänersborg

LloydsApotek, Teleborg i Växjö

Kronans Apotek i Kumla

Kronans Apotek i Falun

Apoteksgruppen i Stora Höga

Apoteksgruppen i Stenungsund

Källa: Sveriges Apoteksförening

Mest läst